ITALIEN

Woohoo! Nu är det tredje landet redo att publiceras, och det är inte mindre än Italien. Jag måste medge att det har varit mycket intressant att leta fakta och jag hoppas att ni tycker det är minst lika roligt att läsa och förhoppningsvis till och med lära er något nytt(?) Read and enjoy!


Maten
Italiensk mat är i regel både väldigt god och nyttig, vilket lett till deras goda matrykte. Detta beror främst på deras fina råvaror och enkelhet i köket. Många associerar säkert Italien med pasta och pizza, dock är den italienska matkulturen väldigt skiftande och variationsrik beroende på vart i landet du befinner dig rent geografiskt. Som ni kommer att få reda på längre ner i texten är Italien inte bara känd för sin goda och nyttiga mat utan landet har även ett stort utbud av kaffe och vin.

I den södra delen av Italien består maten till största delen av mycket fisk då det geografiskt på kartan ligger vid kusten. Denna prägel på maten brukar även kallas för “fattigmanskost” då den innehåller väldigt spartanska ingredienser som är lätta att få tag på och oftast odlas lokalt i området man befinner sig i, som till exempel olivolja och fisk. I norr däremot finner de besökande eller boende mycket odling av rovor och rotfrukter.

Då det mesta inom den italienska matkulturen handlar om att använda och utnyttja sina egna resurser och tillgångar för att bli så självförsörjande som möjligt är det i norr vanligt med mustiga grytor gjorda på potatis och andra rovor i smakkombination med griskött. Och när jag ändå är inne på självförsörjning så kan jag ta upp att området mellan Appeninerna och Adrianskahavet (även kallat Markerna-området) klassas som mer eller mindre självförsörjande då det kommer till köttproduktion. Här har de rikliga tillgångar av vildsvin och hare som då även får en självklar plats på matbordet.


Vanliga italienska maträtter/tillbehör
Risotto - en risrätt som oftast används som bas i de flesta italienska maträtterna, som man kan smaksätta med bl.a. skaldjur, svamp eller kött
Lasagne - ugnsgratinerad maträtt som består utav köttfärssås, pastaplattor, béchamelsås och såklart ost
Pesto - en sås som oftast används till pastarätter. Består bl.a. av basilika, vitlök och riven pecorino
Focaccia - vetebaserat bröd som oftast är smaksatt med olivolja, salt och örter. Degen påminner en aning om pizzadeg
Minestrone - som en grönsakssoppa fast med små pastabitar i
Tiramisú - en efterrätt som traditionellt görs på mascarponeost, kakao, espresso, ägg, socker och savoiardi (kex)
Ravioli - en slags kuddformad pasta med fyllning som oftast serveras i eller med tomatsås

 

En normal italiensk middag består oftast utav en fyrarättersmåltid, det anses inte var något fint eller speciellt med det utan de äter i regel oftast långa och stora middagar bestående av en kallrätt (antipasto), förrätt (primo), andrarätt (secondo) som serveras med tillhörande tillbehör (contorni) och slutligen efterrätt (il dolce). Så här kan det se ut:
Antipasto: marinerade och kallskurna grönsaker i form av smårätter
Primo: soppa, pastarätt eller risotto
Secondo: fågel, kött eller fisk, samt Contorni: potatis, sallad
Il dolce: ost (formaggio), mascarpone, tiramisú


Drycker
Som tidigare nämnt är Italien inte bara känd för sin goda mat utan även för deras viner och kaffe. Det är nämligen så att Italien är ett av världens största och äldsta vinproducenter, och producerar omkring 400 stycken viner/år av mycket god kvalitet. Det odlas så gott som vin i hela Italien då vinrankorna trivs i det italienska klimatet. Allt ifrån det svala och nederbördsrika Alperna till det heta och torra klimatet i söder.

Många av er har säkert hört namnet barista någon gång i ert liv. I Italien betyder ordet barista kort och gott bartender. Kaffebryggandet i Italien anses nämligen som en slags konstform och det går inte bara att slänga ihop en koppkaffe till fikat hur som helst. Några olika sorter som ni säkerligen känner igen är:


Cappuccino: som är espresso med skummad mjölk
Latte: espresso med varm mjölk i ett glas
Americano: espresso utspädd med varmt vatten


Klimat och miljö
Italien är ett avlångt land som oftast kännetecknas som en sko på världskartan. Här finner vi allt från snöiga bergstoppar perfekta för skidsemestern till det varma och soliga klimatet för sommarresan nere i de södra delarna precis vid Medelhavskusten. Landet må ha både höjd och längd vilket också gör att temperatur och nederbörd skiftar väldigt markant från plats till plats i de olika klimatzonerna.

Norra Italien har ett såkallat inlandsklimat och under sommarhalvåret kan det liknas med den svenska sommaren. Då klimatet i norr inte är lika torrt som i söder och jorden bördigare sysselsätter sig många med att bruka jorden och använda sig av de resurser man har. Där av de mustiga grytorna som jag nämnde tidigare. I söder precis vid Medelhavskusten är klimatet aningen vassare men fortfarande milt, då det kommer in milda vindar från havet in mot land. Ett land med kust använder oftast havet, i detta fall även Italien. Det är alltså svårt att komma ifrån havetsläckerheter när man besöker södra Italien då det går att fiska vinter som sommar.


Egna erfarenheter/åsikter
Jag har själv endast varit i Italien en gång och då var jag i Alperna och åkte skidor och tänkte inte så mycket på landets matkultur. Däremot har jag läst italienska i 1 år och lärt mig lite om landet och fått en större insikt i deras vardag. Det var lite därför som jag valde att skriva om Italien. Vad jag själv har för erfarenhet av italienare och deras mat är att de älskar eller ja till och med lever för maten och är riktigt stolta över den. Det finns flera matprogram på TV här i Sverige som visar italiensk mat och så kan jag inte komma ifrån att pasta är en av mina favorit ingredienser när det kommer till mat. Inget kan inte bli fel när det kommer till pasta, går att äta till mer eller mindre vad som helst!

Slutsats
Jag skulle vilja påstå att Italien har en rätt så ekonomisk matstil. Italienarna använder sig av de råvaror som landet har att bjuda på och importerar sällan sin mat. De lyckas alltså använda sig av det som finns i deras närhet och har även lyckats göra sitt land känt utifrån detta. Jag tror inte att en enda människa, åtminstone i Europa, har gått miste om att Italien är känt för sin pasta och det vet italienarna mycket väl om, så enligt mig kan de gå rakryggade med gott samvete.

När det kommer till miljön och klimatet är Italien mångsidigt och det går att utvinna allt från rotfrukter till skaldjur, från druvor till fisk. De är smarta och har lyckats hålla sin matkultur vid liv i decennier. Mycket intressant matkultur och framför allt god!


Riva, vid Gardasjön



FRANKRIKE

Hallå, nu kommer andra landet upp, vilket är Frankrike. Lämna jättegärna en kommentar eller gilla inlägget på fb (finns en like-knapp nedan)! Enjoy!

Maten

Frankrike är väldigt känd för sin matkultur. Landet är uppdelat i flera regioner och där skiljer sig dock maten en del. I norra delarna av Frankrike hittar man den franska finmaten medan i de södra delarna märker influenser från Nordafrika och Italien. Men i överlag använder sig fransmännen mycket av fräscha ingredienser, naturliga kryddor och eleganta matlagningsmetoder.
Det finns många olika typer av mat att välja på i det franska köket. Man äter biff, lamm, skinka, grönsaker, fisk och skaldjur. Något som fransmännen äter mycket av är baguette, pain riche (baguette med vallmöfrön på) och croissanter.
Frankrike är också, som ni säkert vet, ostarnas land. Det framställs nästan 500 olika sorters ost i landet. Vanligast är att ostarna är gjorde på get- eller komjölk.

Vanliga maträtter som många ofta kopplar till Frankrike är
Crêpes – kan serveras både till förrätt, huvudrätt och dessert. Är franska och betyder tunna pannkakor. Serveras rullad med fyllning såsom svamp, kött, ost- och skinka eller choklad, nötter och glass om det är till dessert.
Sniglar – heter på franska Escargot. Escargot de bourgogne är en vanlig maträtt bestående av vitlöksgratinerade sniglar som äts direkt ur skalet.
Ratatouille – en fransk grönsaksröra. Består vanligen av tomater, aubergine, zucchini, paprika och lök. Namnet kommer från franskans touiller som betyder ”att röra om”.
Bœuf Bourguignon – en mustig vinkokt köttgryta. Det är en fransk husmanskost och kommer från regionen Bourgogne. Huvudingrediensen är nötkött som man skär i tärningar och sedan låter sjuda i rött vin.

Dryck
Frankrike är det land i världen som producerar flest kvalitetsviner. Vinet kombinerar man ofta med ost, ofta brieost. Man kan säga att ost och vin är Frankrikes två stora bidrag till världen!

Klimat och miljö
Klimatet i Frankrike är väldigt skiftande. Norrut i landet är det något varmare än här i Sverige medan i södra delarna av landet är det riktigt medelhavsklimat. I östra Frankrike hittar man snötäckta berg och i väster är det vanligt med regn.
På de ställen i Frankrike där man kan odla är det vanligast att odla vindruvor, sockerbetor, foder och brödsäd. Potatis är inte heller helt ovanligt att odla.

Egna erfarenheter/åsikter
Jag har varit i Frankrike fyra gånger tror jag. En gång var jag på språkresa och bodde hos en tant i St Raphael på Franska Rivieran. Det jag direkt kommer att tänka på när det gäller måltiderna vi åt i lägenheten med tanten är att vi fick en baguette att dela på under varje måltid. Även på restauranterna fick vi ofta en bit baguette till maten. Så det här med att fransmännen alltid går omkring med en baguette under armen är verkligen inte en överdrift!
Något som man kan hitta på många ställen i Frankrike är crêpes-stånd. Där kan man köpa en crêpe med något gott på för runt en euro. Jag vill minnas att billigast är det om man köper en med bara socker, med själv tycker jag det är godast med Nutella på.

Slutsats
Frankrike är nog mest känt för sina baguetter. De har en bred och innehållsrik matkultur och detta kan bero på att miljöerna i landet skiljer sig mycket åt beroende på vart man befinner sig.  Vid området runt Franska Rivieran hittar man influenser främst från Italien och i de norra delarna av landet äter man mycket av den franska finmaten.


Såhär kan en meny vid ett crêpesstånd se ut. Denna bild är tagen i St Raphael vid Franska Rivieran.

SPANIEN

Här kommer första landet, om det är något ni tycker att jag har missat som borde vara med, lämna då gärna en kommentar!

Maten
Det spanska köket är uppbyggt på enkelhet vilket har resulterat i rätter där man använder sig av enstaka kryddor för att få en enkel men ändå stark smakupplevelse. Man vill inte verka över pretentiös och använder få men färska grödor och kryddor. I de södra delarna är den dominerande maten ris och kött medan man i norr äter mycket grytor på kött och potatis. Längs med kusten förekommer det mycket fiske vilket såklart innebär att man äter mycket fisk- och skaldjursrätter. Man äter alltså det som man har störst tillgång av på de lokala delarna.
Vanliga spanska maträtter
Paella där basen är stekt, saffranskryddat ris i en stor panna. Man slänger gärna i en blandinig av skaldjur, fågel och kött här i och blandade grönsaker.
Tapas som är en massa smårätter, bestående av bland annat lufttorkad skinka, flera sorters korv, röror, små spanska omeletter, gambas, sardiner, sardeller och främst oliver men även andra inlagda grönsaker.
Gazpacho är en kall spansk vegetratisk soppa som görs på tomat, paprika, lök, zucchini och olivolja.
Tortilla: är en Spansk omelett, jag tror många blandar ihop tortilla med tacos men i Spanien heter omelett tortilla. Ingredienserna i omeletten är oftast ägg, potatis, lök och olivolja och enstaka kryddor. Väldigt speciellt och mättande, har själv ätit det och kan medge att det inte är nåt jag föredrar ur det spanska köket.

Sen kan man ju undra hur Spanjorer äter en vanlig dag? Dagen börjar ofta med ett sött bakverk, en croissant eller baguette samt kaffe (om man är kaffedrickare). På förmiddagen äter man ofta lite Tapas och tar en senare lunch, förmodligen en lite lättare. Middagen intagas sent på kvällen, runt tio och då gärna i ett större sällskap ute på restaurang.


Klimat och miljö
Spanien i överlag har ett varmt klimat, men är även utsatt för svala och fuktiga lyftmassor från Nordatlanten samt torra och varma vindar från Nordafrika. I södra och östra Spanien råder ett Medelhavsklimat vilket ger torra och varma somrar. I och med det varma, torra klimatet så är enbart 10% av landets yta permanent odlingsbar och mycket konstbevattning förekommer. Spanien är väldigt känt för sina stora odlingar av olivträd och vindruvor, de är en stor exportör av både olivolja och viner över hela världen. Sen finns det även stora odlingar av apelsiner och citroner samt annan frukt. Vid kusten i Spanien förekommer även mycket fiske och det förklarar varför det är vanligt förekommande att man äter mycket fisk- och skaldjursrätter. I de norra delarna av Spanien har man även en viss nötkreatur där mejerivaror(mycket ost) och kött producerats

Egna erfarenheter/åsikter
Jag brukar tillsammans med min familj besöka Spanien på somrarna, jag har fått intrycket av att man äter mycket bröd, paella, tapas och churros. Det finns oändligt många restauranger som serverar tapas och paella samt en massa små churrerior längs med stranden. De har även lite annorlunda mattider än de vi är vana vid. Jag har noterat att man ofta går till affären och handlar baugetter på morgonen, sen äter man mycket nötter/fröer under dagarna och middagarna äts ofta ute på restaurang i stora sällskap. Jag har även märkt att man ofta går på de lokala marknaderna och handlar mycket frukt, fisk, kött, nötter och inlagda grönsaker som jag antar de tar hem och lagar goda middagar på, förmodligen bjuder hem stora sällskap på tapas.
Jag har även lagt märke till att inlagda grönsaker och fröer/nötter är något som äts i stora mängder. I godisbutikerna finns det ofta hyllor och byttor med inlagda grönsaker, olika nötter och fröer. Jag antar att det är ett slags populärt snacks, som man kan påstå motsvarar godis.

Slutsats
Givetvis är Spaniens mat påverkat av dess läge och klimat, det märks att man odlar det som är mest anpassat för landets klimat (t.ex. citrusfrukter, oliver och vindruvor) och att man även utnyttjar kusten på så sätt att man fiskar mycket och förser landet med fisk/skaldjur så man slipper importera en massa. Sen ser även matkulturen olika ut beroende på var i Spanien man befinner sig, jag valde dock att slå ihop allt och dra en generell bild av vad de äter i Spanien. Spaniens matkultur är som sagt uppbyggt på enkelhet men med starka smakupplevelser av en viss krydda i maträtten. Jag har även fått intrycket att det är en del av matkulturen att äta i stora sällskap, gärna familjen samlad antingen hemma hos någon eller ute på restaurang. Man umgås väldigt mycket i samband med att man äter t.ex. tapas i flera timmar, alla får ta av alla, man delar med sig.

kaotisk vecka

Hej!
Vi måste be om ursäkt för bristen på uppdatering! Det har varit en riktigt tung vecka i skolan och vi har kämpat med att prioritera vår blogg och skrivit på länderna som borde publicerats under veckan. Vilket kanske inte gått så himla bra, vi har i alla fall skrivit klart ett land och de andra är snart klara. Så kika in snart igen så kommer vi ha publicerat det första landet!


Första kontinenten!

Hej!
Vi råkade glömma att publicera detta inlägg i fredags så här kommer det:

Idag har vi suttit och skrivit vår projektplan och kommit fram till att vi kommer beta av kontinenterna en och en i taget, med cirka tvåveckors intervaller. Upplägget kommer vara så att vi tar minst ett land var inom varje kontinent och söker information och sammanställer den och sedan gör vi en gemensam jämförelse, vi kommer givetvis att publicera allt här på bloggen. Vi kommer även att laga en eller fler maträtter så ni kan förvänta er recept, bilder och recensioner här på bloggen!
Kontinenten vi kommer börja med är Europa, länderna vi kommer att skriva om är Frankrike, Spanien, Italien, Sverige, Tyskland och Ungern.

  • Fia kommer att skriva om Frankrike och Sverige
  • Micaela kommer att skriva om Spanien och Tyskland
  • Jasmine kommer att skriva om Ungern och Italien.
Kika in snart igen, då har vi publicerat det första landet :)

RSS 2.0