Afrika

Sammanfattning/jämförelse
Egypten, Namibia & Tanzania
Länderna vi skrev om är relativt fattiga och det visas i deras matkultur. Man äter mycket av det som produceras i landet och gärna då de billigare alternativen, vid finare tillfällen kan man däremot välja att köpa något lite finare, t.ex. kött. Egypten däremot har råd att bekosta sitt jordbruk med konstbevattning och det ingår ju i deras kultur att äta gott medan man i t.ex. Tanzania inte har råd att bekosta sitt jordbruk med mer än ett fåtal konstbevattnade jordbruk, men ändå strävar efter att äta sig mätta. På grund av Namibias klimat så lämpas inte jorden för jordbruk i kontrast till att landet är fattigt är det väldigt få ställen som har råd att ha konstbevattningar. De tre ländernas regeringar kämpar alla mot att satsa mer på jordbruken för de vet att det finns potential om de väljer att lägga ner pengar på det. Vi tror att Afrikas klimat har bidragit mycket till att deras matkultur ser ut som den gör i och med att kontinenten inte lämpar sig för att odla utan tillsatta/bekostade hjälpmedel. Då Afrika i generella drag är en fattig kontinent tycker även vi att detta speglar de länders kokkonst då de förmodligen skulle ha kunnat satsa på mer konstbevattning om de haft resurser till detta.

Oceanien

Jämförelse/sammanfattning
Nya Zeeland, Papua Nya Guinea & Australien
Nya Zeeland och Australien är mycket inspirerade av det brittiska köket (och har därför lite lik matkultur) medan Papua Nya Guineas kök är mer unikt då de är ett mycket fattigt land som är beroende av sina små jordbruk och import av varor de inte kan utvinna själv. Australien och Nya Zeeland är mer utvecklade länder och har bättre ekonomi än Papua Nya Guinea. Australien däremot har även förutom influenser från Storbritannien även en matkultur som härstammar från urbefolkningen kallad bushmat.

Sydamerika

Sammanfattning/jämförelse
Argentina, Peru & Ecuador
Av de länderna vi skrivit om verkar det inte finnas speciellt utbredd jordbruk, det beror på t.ex. att klimatet inte är det bästa för jordbruk då det sker många jordbävningar och översvämningar i Peru. Medan Argentina har väldigt mycket berg men de producerar däremot mycket kött både till export och egna landet. Ecuador däremot har ett lite mer utbrett jordbruk men man odlar mest till sig själv. Peru, Ecuador och Argentinas matkulturer har funnit inspiration från andra kontinenter och bildat egna unika kök, detta beror delvis återigen på arvet från kolonialtiden.

Europa

Jämförelse/sammanfattning
Tyskland, Ungern, Sverige, Frankrike, Italien, Spanien

Vi märker att inom Europa skiljer sig kokkonsten inte speciellt mycket åt, man använder det man har tillgång till och de flesta länderna är i regel självförsörjande. Givetvis importerar man livsmedel speciellt då exotiska produkter som inte går att odla i t.ex. Tyskland och Sverige. Länderna är såklart beroende av importvaror men om man kollar på de traditionella maträtterna är basingredienserna sådant som går att odla/få tag på inom landet. Något vi märker är att de länder som ligger mer mot medelhavsområdet har en lättare matkultur vilket vi tror beror på värmen, aptiten är inte speciellt stor när det är varmt om vi utgår från våra egna erfarenheter. Samt att man runt kusterna äter i överlag mer skaldjur och fisk än på andra håll i Europa. Medan de i de norra delarna av Europa äter mer tyngre mat så som kött i grytor och rotsaker. Europa har ett väldigt skiftande klimat beroende på hur nära länderna ligger ekvatorn vilket har bidragit till den skiftande matkulturen, det är ju mer lämpligt för olika länder att odla olika saker beroende på vad för klimat landet har.

Jämförelser och sammanfattningar

Hejsan!

Nu har det ekat lite tomt här i bloggen under en längre period, vi ber så hemskt mycket om ursäkt. Vi har äntligen skrivit klart alla jämförelser/sammanfattningar och kommer nu publicera dem en och en här i bloggen. Vi tänkte publicera dem i samma ordning som vi publicerat kontinenterna så först ut är Europa sen kommer Nordamerika, Sydamerika, Oceanien, Afrika och sist Asien.

Kika in snart igen så kommer det finnas nya inlägg att läsa!

RSS 2.0