AUSTRALIEN

Maten

Australien har egentligen inte något eget kök, detta skulle jag tro beror mest på det brittiska arvet som överfördes under kolonialiseringen på 1700-talet. Vilket även speglar den australiensiska frukosten i viss mån, i alla fall när det kommer till de delar av Australien som har ett lite mildare klimat. Här består frukosten av bacon, ägg, tomat, bönor och korv, precis som en traditionsenlig english breakfast. En lättare variant på den australiensiska frukosten består av müsli, toast och frukt vilket också är den mest vanliga på grund av det varma klimatet.

 

Något som däremot är typiskt australiskt är matkulturen som aboriginerna fortfarande använder sig utav. De använder sig, och har gjort sedan urminnes tider, av vad landet har att erbjuda, såkallad bushmat ”maten ute i naturen”. Bushmat är en blandning av mycket, bland annat kängurukött, små sköldpaddor, ormar, wallabyer, örter och frukt från regnskogen samt även macadamianötter.

 

Förutom bushmat och brittiska influenser är Australiens matkultur en blandning av hela världen. Influenser från Asien som chili och citrongräs blandas med kängurukött och europeiska maträtter. Då det australiensiska klimatet tillåter många tropiska frukter som citroner, meloner, druvor och bananer att gro äts även detta bland annat då till frukosten och till bakverk.

 

Typiska maträtter

Pavlovatårtan – ursprungligen från Nya Zeeland men har blivit till Australiens nationalrätt. Är en tårta som består av kiwi, vispgrädde, passionsfrukt och jordgubbar på tårtbottnar.

Damper – Ett bröd som bakas utan jäst och lagas över eld

Lamingtons – fyrkantig sockerkaka som är doppad och rullad i choklad och kokosflingor, serveras med grädde

Kängurukött – finns att köpa i mataffärer

Vegemite – används på mackorna, är en slags brun, saltaktig kräm på burk

Köttpajer

Korvar – olika fyllningar av gris, lamm, känguru, nöt och kyckling

 

Ett roligt tillägg när man är i Australien och ska äta på restaurang är att vissa restauranger har BYO på menyn, vilket står för Bring Your Own. Alltså att man ska ta med sig sitt eget vin eller öl till maten, lite motsvarigheten på det svenska knytkalaset.

 

Det var även australiensarna som uppfann lådvinet, bag-in-boxen även kallad.

 

Klimat och miljö

På grund av Australiens extrema klimat är det svårt för staten att ha ett 100 % fungerande och utbrett jordbruk. Närmare en femtedel av landet består av öken/halvöken. Trots Australiens ytters små marginaler att få jordbruket att gå runt är staten ändå väldigt stark exportinriktat.

 

Trots detta är det ändå två tredjedelar av landet som är odlingsbart, dock på grund av torka, översvämningar och skogsbränder är det svårt att beräkna hur skörden på ett ungefär ska bli varje år. Det är samt endast runt 3 % av hela Australien, som är ungefär 17 gånger större än Sverige till ytan, som lämpar sig för intensivt jordbruk. Och resten av den odlingsbara marken håller sig kring kustområdet i öster, söder och sydväst, där klimatet påminner en aning om det som förekommer vid Medelhavet. Landet står även för en av världens största veteexport. Förutom vete odlas även apelsiner, äpplen, bananer, sockerrör och även ris, mejeriprodukter och oljeväxter framställs.

 

Det är Australiens många soltimmar och nederbördsfattighet som gjort att landets klimat och jordbruk präglas av hetta och torka. Trots att landet ur en global synvinkel ligger vid världens tredje största fiskezon utvinns inte mycket fisk, och det mesta av det som fångas exporteras.

 

Klimatet som tidigare nämnt genomsyras av extrem torka, dock kan det i landets norra delar förekomma såkallade willy-willies vilket med andra ord är ett slags slagregn eller orkan. Och i inlandet härskar torrt fastlandsklimat och torka. Och temperaturen kan ibland mätas upp till 53 grader i vissa provinser. Annat att tillägga är att Australiens årstider är de omvända från vad Sverige har.

 

Egna erfarenheter/åsikter

Jag har aldrig vart i detta land men det har alltid vart en dröm att besöka. Från de jag pratat med som bor eller bara besökt Australien äter man i storstäder som Melbourne eller Sydney inte något annorlunda från länder som USA och Sverige. Det är samma gamla snabbmatskedjor som förekommer här som i resten av världen. Något som däremot skiljer sig är att matbutiker säljer kängurukött. Min kompis som jobbade i Australien i 2 månader på en boskapsfarm i rural-Australien brukade äta dingos, som är en slags vildhund, samt även varaner. Det som fansn i omgivningen helt enkelt bushmat.

 

En annan funny fact eller snarare råd till er som tänker besöka Australien eller pratar med någon som kommer därifrån. Kalla inte landet för Aussie, då tror nämligen dem att du pratar om befolkning. Det fick jag erfara när jag träffade en australiensare på en semester en gång, vilket blev riktigt pinsamt.

 

Slutsats

Det finns egentligen inget som man direkt kan säga är speciellt för det australiensiska köket då det mesta bygger på influenser från andra länder. Däremot har Australien något som kallas för Bushmat som kommer från aboriginerna och betyder ”maten ute i naturen” vilket kan bestå från allt mellan ormar och sköldpaddor till kryddor.

 

På grund av Australiens väldigt torra klimat lämpar sig inte landet för jordbruk mer än det som går att utvinnas från regnskogen i form av frukt. Det som däremot utvinns från jordbruken åker på export till andra länder.

 

Hörs snart och då får ni reda på lite mer om Namibia och det landets matkultur, SPÄNNANDE! /Jasmine


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0