ECUADOR

Maten
Det Ecuadoriska köket är en blandning av spanska och indianska influenser. Det är vanligt att äta mycket kolhydrater till varje måltid, potatis och ris serveras så gott som alltid till maten och ibland kan man få både ris, potatis, nudlar och plátanos till samma måltid. Plátanos är en grön banan som ofta används till matlagning. I Sverige kallas den för mjölbanan.
I Ecuador äter man ofta lite protein och detta kan vara orsaken, förutom den genetiska faktorn, till varför befolkningen i allmänhet är korta i växten.
Landet är känt för sina fantastiska exotiska frukter, utbudet är enormt. Papaya, olika typer av passionsfrukt, meloner, ananas, avokado och apelsiner är bara några av frukterna man kan få tag på.

Vanliga maträtter
Yaguar locro – en slags blodsoppa
Mazamorra – soppa gjord av kål, potatis, lök och kryddor
Tostadas de maíz – majspannkakor
Grillat marsvin – anses vara väldigt fin mat, men från folk från andra länder kan det vara väldigt uppseendeväckande

Klimat och miljö
Längs Ecuadors kust är fiske vanligt så där hittar man mycket fisk och skaldjur. I djungeltrakterna är det många som jagar så där kan man bli serverad apa, tapir eller någon gnagare.
Ca 25 % av landets area räknas som jordbruksmark. I det västra låglandsområdet och upp mot Andernas sluttningar odlar man bananer, kaffe och kakao. I landets bergsområden är jordbruket mest till för sitt eget hushåll och för den lokala marknaden, men där odlar man främst potatis, vete, majs och andra sädesslag. Grönsaker och bönor förekommer också.

Egna erfarenheter/åsikter
Jag har aldrig varit i Ecuador och knappt tänkt på landet någonsin, så därför är det svårt att skriva så mycket på den här punkten. Något jag tycker är intressant dock är att man äter grillade marsvin. Som svensk tycker jag att det låter riktigt hemskt och man förstår verkligen hur olika våra matkulturer är.

Slutsats
Ecuadors mat består till stor del av kolhydrater och landet är känt för dess exotiska frukter. Landets yta består till stor del av djungel och jordbruksmark, därför är det vanligt att folket odlar sin egen mat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0