KINA

Mat
Den kinesiska kokkonsten anses vara en av de bästa i världen och förmodligen är den även den mest kända. Det är dock stor skillnad på den kinamat vi äter i Sverige och på maten som äts i Kina. Den maten vi äter här är anpassade efter svenskarnas smaklökar. De rätter vi äter här finns självklart i Kina men de är inte så vanliga, plus att smaken är ganska annorlunda.
Måltiderna i Kina har en ganska central roll. Man sitter tillsammans och äter och delar på rätterna man har beställt. Det är runt matbordet som affärsmännen har möten, vännerna samlas efter dagens arbete, där man dejtar, osv…
När det gäller maten då; man äter inte så mycket ris i Kina som man kan tro. I norra delen av landet föredrar man nudlar framför riset. Riset anses av kineserna som ”bukfylla”, man ska alltså äta det efter att man ätit sig mätt på andra maträtter.
Färsk fisk är väldigt vanligt och ibland när man går på restaurang kan det hända att man själv får peka ut fisken som man ska äta till middag. Gris äter man mycket av också medan nötkött är relativt ovanligt.
Något som har varit uppseendeväckande i många delar av världen är hund anses vara en delikatess i Kina. Dock är det numera förbjudet att äta det i vissa provinser. Manet, sköldpadda, hönsfot och duva kan man också hitta lite överallt.
En vanlig och populär ingrediens är tofu, dvs sojabönsost, den använder man i många rätter i det kinesiska köket.

 

Vanliga maträtter

 

Dumplings – degknyten fyllda med olika ingredienser och sedan ångkokas. Mycket populär rätt som säljs i gatustånd.
Tangyuan
– fyllda kladdiga bollar gjorde på rismjöl.
Zongzi
– klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad.
Youtiao
– lätt saltad friterad deg. Brukar ätas till frukost.
Hotpot
– en slags kinesisk fondue. Men har en stor gryta på bordet med en kryddstark buljong. Man tillagar oftast tunna skivor av kött, grönsaker, svampar och skaldjur i den.

Klimat och miljö

Eftersom Kina är världens tredje största land så har det många olika typer av klimat och landstyper. I nordöst hittar man mycket skog och där är det korta och varma somrar och långa och kolla vintrar. Längre västerut i Gobiöknen det kan det vara så varmt som 38 grader på dagen men under natten sjunker temperaturen till minus 34 grader! I norra Kina rinner floden Huang He och på grund av att den ofta svämmar över så har området blivit väldigt bördigt, därför är det bra att odla där. Främst odlar man vete, korn och majs, men andra viktiga grödor är potatis, sparris, sockerrör och vitlök.
Kina är även världens största producent av ris, och det odlas främst i de södra delarna av landet.

 

Egna erfarenheter/åsikter
Jag har inte varit i Kina men självklart har jag ätit kinamat här i Sverige och i andra länder. Dock verkar det ju inte vara så likt den riktiga kinamaten. Jag var i USA för ett par år sedan och då åt vi på en mer ”riktig” kinarestaurang. Vi satt sex stycken runt ett bord, men i mitten på bordet var det som en spis och på en av långsidorna stod en kock och lagade maten. Han frågade oss vad vi ville ha, och så gjorde han en massa olika konster, han jonglerade med stekspadarna och gjorde en lökvulkan bland annat. Det var riktigt häftigt.

Jag tycker det är hemskt att hund anses som en delikatess. Vi är ju vana vid att se hunden som ett husdjur och människans bästa vän, så det känns väldigt obehagligt att kineserna serverar det till middag.

Slutsats
Det kinesiska köket är ett av världen mest kända och bästa, även om det är stor skillnad från kinamaten i Kina och i andra länder. Kina är världens störta producent av ris vilket gör att man äter mycket av det i landet, dock inte så mycket som vissa verkar tro.
Fisk är vanligt att äta, framförallt färsk, och man kan få tag på många konstiga rätter som sköldpadda och manet. Kina är väldigt stort så klimatet är helt olika beroende på var man befinner sig i landet. De norra delarna har bäst klimat och mark för jordbruk så där odlar man mycket, främst vete, korn och majs.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0