TANZANIA

Hej, här kommer första landet från Afrika. 
Trevlig läsning /Fia

Mat
All mat i Tanzania tillreds antingen så att man kokar den i vatten eller i kokosmjölk, så att den friteras i olja, grillar den på öppen glöd eller så rostar man den på hela stenar. Eftersom familjerna ofta är stora så lagar många maten tillsammans. Dock är det oftast kvinnorna som lagar maten och flickorna hjälper till redan från unga år. Familjens mat består oftast av ugalia – majsgröt och välsjuden stadig böngryta. Ibland äter man köttgryta, men det är inte så vanligt. Majsgröten äter man med fingrarna på höger hand, den formas till små bollar med gropar i och fylls med gryta.
Kryddningen på maten varierar beroende på område. Man kan dela in den tanzaniska matkulturen i kustmat och inlandsmat och kryddningen har dessutom influerats av den asiatiska matlagningen. Kött- eller banangryta i en stor skål och olika grönsaker serveras ofta till måltiden. I Tanzania växer det mycket nejlika, kanel och kardemumma så det används ofta i maten, tillsammans med peppar och spiskumminfrön.

 

 

Vanliga maträtter
Chapati-bröd
– en typ av bröd som serveras till så gott som varje måltid. Men hjälp av det kan man samla upp och äta de sista matbitarna på tallriken.

Kande za nazi – majs och bönor i kokosmjölk.

Uji wa karanga – jordnötsgröt.

Vimanda – banan- och risbollar

 

Klimat och miljö

Tanzania ligger väldigt nära ekvatorn och därför så gott som saknas årstider. I norr på höglandet är det väldigt torrt medan det vid kusten är ett tropiskt, fuktigt klimat.
Jordbruket i Tanzania sysselsätter cirka 80 procent av befolkningen. Kaffe var förut den viktigaste exportvaran men under 90-talet blev cashewnötter en ännu viktigare. Bönderna odlar främst majs, men även kassava, sötpotatis, durra, ris, hirs och bananer för egen konsumtion.
Eftersom återkommande torka i landet är ett svårt problem satsar regeringen på att öka den konstbevattnade arealen så att odlingen ska kunna bli bättre. De regnrika och bördiga områdena i landet finns i sydväst och norr, främst runt berget Kilimanjaro och vid Victoriasjön.
Fisket i landet är svagt utvecklat och både på fastlandet och i Zanzibar är fiskeflottan omodern och liten. Däremot fångas mycket fisk i de stora sjöarna i landet, även om fångsten där också skulle kunna vara större. I Tanganyikasjön fångar man främst sardiner. Man har haft planer på räkodlingar men det har väckt starka protester, dels av miljöskäl men också för att byggandet av räkdammar skulle tvinga tusentals människor att flytta.

 

Egna erfarenheter/åsikter

Jag har inte varit i Tanzania, eller i Afrika över huvud taget, så jag kan inte säga att jag har några erfarenheter från det tanzaniska köket. Jag tycker dock att maten verkar ganska intressant därför att den är så pass olik från sådan mat vi äter i Sverige. Den känns omodern på något sätt, det är mycket röror och gröt och man äter med händerna. Men som sagt, den verkar intressant och jag skulle inte ha något emot av att testa ett par rätter!

 

Slutsats

I Tanzania är man ofta många som lagar maten tillsammans och ofta gör man någon typ av gryta. Beroende på område i landet använder man sig av olika kryddor, men kryddningen har delvis influerats av den asiatiska matlagningen. På grund av det varma klimatet och torkan är jordbruket till och från lite struligt, men det odlas ändå mycket. De flesta odlar dock för egen konsumtion. Kaffe och cashewnötter är Tanzanias störta exportvaror.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0