CANADA

Dags för lite info om landet som jämt hamnar i skuggan av USA och det näst största landet i världen till ytan samt även lönnsirapens mästare, nämligen Canada!

Maten:

Beroende på vart i landet man befinner sig kan man få olika inblickar av den canadensiska matkulturen. Du kan finna allt från fransk kokkonst till mat som inspirerats av det tyska, skandinaviska, polska och ukrainska köket. I regel kan man säga att Canada är indelat i en franskpratande- och en engelsktalanderegion. Detta lever kvar från erövringstiden.

 

I det engelskspråkiga Canada liknas maten med det brittiska och amerikanska köket medans den fransktalande delen bland annat Québec har sina rötter från det genuina franska köket med t.ex tourtière som är en slags köttpaj. Vid kustlandskapen dominerar det brittiska och irländska köket och där äter man mycket salt fisk och fläsk. Tar vara på de naturresurser som havet har att erbjuda. Det arktiska Canada i norr bjuder på mycket vild mat med allt från val och säl till björn och ren. Det canadensiska köket erbjuder alltså sin befolkning och besökare på en väldigt varierande kost beroende vart i landet man befinner sig.

 

Förutom all inspiration utifrån kännetecknas Canada som ett land som använder många färska och lokala råvaror.

 

Likt sina grannar USA gillar man barbecues (BBQ’s) och det läggs inte bara vanliga hamburgare och majskolvar på grillen utan även stora egen producerade stekar. Då landet som jag kommer in på lite senare är världens största producent av lönnsirap hålls även festivaler till ära för detta och pannkaksfrukostar är ett måste! Man är stolta över sina lönnträd, därav lönnlövet på den canadensiska flaggan.


Vanliga maträtter:

Beaver tail pastry – är en slags liknelse till USA:s doughnuts och förekommer oftast i samband med karnivaler, festivaler, mässor mm… Själva degen som är stekt kan ha många olika sorters topping bl.a. lönnsirap, vispgrädde, kanel, ost och vitlökssmör. Finns en för alla.

Poutine – kommer från Canadas fransktalande del. Och är en slags snabbmatsrätt bestående av varma pommes frites garnerade med smält ost som är indränkta i brunsås. Riktig kaloribomb.

Lumberjack breakfast – detta är en frukost som konstruerades av skogshuggarna under 1870-talet och är en mastodont frukost innehållande det mesta. Bl.a. pannkakor, massvis med ägg, korv, bacon, skinka (julskinka inte påläggs-skina) och flapjacks (segare variant av tunnpankaka)


Klimat och miljö:

Efter Ryssland är Canada den stat som i världen anses störst till ytan. Canadas landgränser sträcker sig mellan tre stycken hav; Atlanten, Norra ishavet och Stilla havet. En radie som består av flera hundratals mil. Då Canada ligger så pass geografiskt bra när det kommer till vatten har det gett landet en stor fördel gällande fiskeproduktionen. Framför allt är det skaldjur, laxöring och makrill som fiskas längsmed Canadas Atlantkust. Dock har fiskodlingar ökat väsentligt då fiskebeståndet nästan helt är utplånat av sönderfiske från alla håll och kanter idag.

 

Med tanke på att Canada är beläget nära ishavet har detta lett till att klimatet i norr domineras av polarklimat och det är inte allt för ovanligt med 40 minusgrader under vinterhalvåret. Somrarna är i största grad rätt milda och temperaturen brukar skifta mellan 10-26 grader. Att det är milda somrar i öster beror främst på att Atlantkusten drar in fuktiga luftströmmar som gör att de östra delarna i regel blir svala.

 

Jordbruket i Canada är inte allt för utbrett och marken består av ungefär sjuprocent odlingsmark. Fast för att vara världens andra största land till yta är inte sju procent allt för lite i jämförelse till andra länder med mindre yta. Det är nämligen så att Canada inte bara är näst stört i världen till yta utan är även den näst största exportstaten när det kommer till vete, då närmare ¾ av Canadas veteproduktion går på export. Odlingsmarkerna är till största delen placerade i prärien där jorden är mest anpassad för odling. I prärien odlas det utöver vete även baljväxter och korn samt även biffkor. Det är i Alberta som ligger beläget i prärien som den största boskapsuppfödningen håller till. Och denna uppfödning berikar Canada med både kött (som även exporteras till bland annat USA) och mejeriprodukter. Förutom då vete och kött är Québec, en provins som ligger beläget i östra Canada, världens största producent av lönnsirap eller mapelsyrup som det heter på engelska och bland annat används på pannkakor istället för sylt.


Egna erfarenheter/åsikter:

I princip det enda jag visste om Canada innan var att de enligt mig låg i skuggan av USA, vilket nämns i många amerikanska komedi serier. Ska jag tänka på matkulturen utifrån vad jag visste innan (har aldrig vart i Canada) visste jag att de var indelat i två regioner. Vilket såklart leder till olika matkulturer. Och med tanke på Canadas geografiska läge kände jag på mig att det var rätt mycket jakt som försiggick, och jag hade en rätt komisk bild i huvudet om en pälsklädd urbefolkning som jagade val i Ishavet. Kanske inte helt fel bild men det känns ändå fel att erkänna det. Annars var väl kunskaperna lika med noll. Det har även vart svårt att hitta canadensisk mat. Deras matkultur är lite utav ett mysterium. Vill man veta får man ta sig en liten roadtrip helt enkelt. Eller nöja sig med det jag hittat.


Slutsats:

Canada är ett land som genom åren har fått influenser av både Frankrike och England då dessa två stater under erövringstiden lade Canada under sig. Då Canada är indelad i två delar den franska och den brittiska skiljer sig även maten från vart i landet man befinner sig. Landet har även många influenser från flertalet europeiska länder som Tyskland och Ukraina för att nämna några. Kort summerat kan man säga att Canada är ett väldigt influensrikt land.

 

Förutom de olika influenserna utifrån är Canada inte bara näst störst till ytan utan även ett riktigt exportland gällande både kött, vete och staten är även världens största producent av lönnsirap.

 

 

Vet ni någon mer canadensisk maträtt får ni gärna posta en kommentar här nere, eller om ni bara vill kommentera något i allmänhet. Tackisar Jasmine!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0