PERU

Maten
Peru har ett mycket varierat kök, det är en blandning av Europeiskt, Afrikanskt, Amerikanskt och Afrikansk mat vilket har bidragit till många olika nya rätter med inslag från de fyra kontinenterna. En viktig bas i Perus mat är majs, potatis och bönor. Det finns små regionala skillnader i matkulturen men för de mesta är den allomfattande för hela landet. Alltså, rätter har sitt ursprung från olika delar i landet men har sedan spritt sig. Det Peruanska köket är under ständig utveckling och deras specialiteter är maträtter från kreolska köket, amasonköket  samt marin kokkonst.

Vanliga maträtter
Chevice: är en väldigt sur rätt bestående vit fisk, grön citron, lök majs och sötpotatis
Ají de gallina: är en väldigt krämig hönsgryta där man kokar hönan länge så den tjocknar och blir en kräm, blanda gärna i brödbitar indränkta i mjölk för en riktigt krämig gryta. Vanliga ingredienser är t.ex.: höna, gul & grön peppar, bröd, mjölk, ris, ägg, svamp, oliver och buljong. (denna rätt har funnit inspiration i det spanska köket)
Papa rellena: är en potatis fylld med hackad lök, biff, kokta ägg och kryddor som man sedan friterar.  Serveras ofta med en het salsa.
Ocopa: det är en krämig sås gjord på gul peppar, lök, kex, jordnötter, olja, kryddor och ost som sedan serverad över kokt potatis med hårdkokta ägg och oliver.

Klimat och miljö
Peru har ett väldigt varierande klimat då de består av både djungel/regnskog, bergskedjor och öken. I öst har de tropiskt klimat medan väster har ökenklimat och i bergen är det i överlag kallt. I Peru är det även vanligt förekommande med jordbävningar och översvämningar. El Niño är ett fenomen som drabbar den Norra kuststräckan och bidrar till stora översvämningar som skadar djur och växtliv.
I Peru finns det bara omkring 3% odlingsbar jord vilket har lett till ett smalt jordbruk. De flesta jordbruken ligger i Andiska höglandet men även vid regnskogen och kusten finns jordbruksområden. Jordbruken vid regnskogen och kusten står mest för export medan de andra jordbruken som drivs av småbönder står mer för föda som används inom landet. De odlar mycket majs står även för majoriteten av landets boskapsuppfödselse.  Småbönderna är även kända för att odla kokabusken som man kan framställa kokain av, det är en viktig inkomstkälla för dem. Peru var för en tid tillbaks ett ledande fiskeland, men överfiskning och El Niño har bidragit till att fisken har minskat och de säkra fisksäsongerna har upphört.


Egna erfarenheter
Jag har inga erfarenheter av varken Peru eller dess mat. Det verkar vara en bred matkultur med många inslag från länder utifrån. Det var väldigt svårt att få en klar bild av vad som förtärs mest eller om de har några speciella/populära rätter. Potatis verkar vara en rotsak som används väl i Peru när det kommer till matlagning i alla fall.

Slutsats
Peru är ett land med ett varierande klimat och ett relativt litet jordbruk. Peru drabbas av mycket jordbävningar och översvämningar som förstör massa jord och djurliv men de verkar klara sig rätt bra ändå. Det Peruanska köket är en härlig mix av fyra kontinenter med egenframtagna specialiteter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0