PERU

Maten
Peru har ett mycket varierat kök, det är en blandning av Europeiskt, Afrikanskt, Amerikanskt och Afrikansk mat vilket har bidragit till många olika nya rätter med inslag från de fyra kontinenterna. En viktig bas i Perus mat är majs, potatis och bönor. Det finns små regionala skillnader i matkulturen men för de mesta är den allomfattande för hela landet. Alltså, rätter har sitt ursprung från olika delar i landet men har sedan spritt sig. Det Peruanska köket är under ständig utveckling och deras specialiteter är maträtter från kreolska köket, amasonköket  samt marin kokkonst.

Vanliga maträtter
Chevice: är en väldigt sur rätt bestående vit fisk, grön citron, lök majs och sötpotatis
Ají de gallina: är en väldigt krämig hönsgryta där man kokar hönan länge så den tjocknar och blir en kräm, blanda gärna i brödbitar indränkta i mjölk för en riktigt krämig gryta. Vanliga ingredienser är t.ex.: höna, gul & grön peppar, bröd, mjölk, ris, ägg, svamp, oliver och buljong. (denna rätt har funnit inspiration i det spanska köket)
Papa rellena: är en potatis fylld med hackad lök, biff, kokta ägg och kryddor som man sedan friterar.  Serveras ofta med en het salsa.
Ocopa: det är en krämig sås gjord på gul peppar, lök, kex, jordnötter, olja, kryddor och ost som sedan serverad över kokt potatis med hårdkokta ägg och oliver.

Klimat och miljö
Peru har ett väldigt varierande klimat då de består av både djungel/regnskog, bergskedjor och öken. I öst har de tropiskt klimat medan väster har ökenklimat och i bergen är det i överlag kallt. I Peru är det även vanligt förekommande med jordbävningar och översvämningar. El Niño är ett fenomen som drabbar den Norra kuststräckan och bidrar till stora översvämningar som skadar djur och växtliv.
I Peru finns det bara omkring 3% odlingsbar jord vilket har lett till ett smalt jordbruk. De flesta jordbruken ligger i Andiska höglandet men även vid regnskogen och kusten finns jordbruksområden. Jordbruken vid regnskogen och kusten står mest för export medan de andra jordbruken som drivs av småbönder står mer för föda som används inom landet. De odlar mycket majs står även för majoriteten av landets boskapsuppfödselse.  Småbönderna är även kända för att odla kokabusken som man kan framställa kokain av, det är en viktig inkomstkälla för dem. Peru var för en tid tillbaks ett ledande fiskeland, men överfiskning och El Niño har bidragit till att fisken har minskat och de säkra fisksäsongerna har upphört.


Egna erfarenheter
Jag har inga erfarenheter av varken Peru eller dess mat. Det verkar vara en bred matkultur med många inslag från länder utifrån. Det var väldigt svårt att få en klar bild av vad som förtärs mest eller om de har några speciella/populära rätter. Potatis verkar vara en rotsak som används väl i Peru när det kommer till matlagning i alla fall.

Slutsats
Peru är ett land med ett varierande klimat och ett relativt litet jordbruk. Peru drabbas av mycket jordbävningar och översvämningar som förstör massa jord och djurliv men de verkar klara sig rätt bra ändå. Det Peruanska köket är en härlig mix av fyra kontinenter med egenframtagna specialiteter.

Nya länder

Hejsan!
Nu när vi betat av den andra kontinenten är det dags att börja med en ny, vilket vi gjort. Vi har arbetat med Sydamerika, jag(Micaela) har skrivit om Peru, Fia har skrivit om Ecuador och Jasmine har skrivit om Argentina. Länderna kommer förhoppningsvis upp under veckan (garanterat Peru). Vi får be om ursäkt att det blivit lite tomt i bloggen på senaste tiden men inför terminens slut och många avslutande kurser (projektarbete är inte en av dem) har vi varit tvugna att lägga fokus på annat än bloggen, hoppas ni förstår och inte blir besvikna över våra prioriteringar. Vi ska bli bättre på att lägga upp länderna i tid, det lovar vi. Men jag tycker vi förtjänar lite lov nu under jul så vi kommer förmodligen sätta igång med de kvarstående kontinenterna efter lovet, men inget är spikat, kanske tar vi tag i det sista nu närvi äntligen har tid. Kolla in snart igen så vet ni svaret!

CANADA

Dags för lite info om landet som jämt hamnar i skuggan av USA och det näst största landet i världen till ytan samt även lönnsirapens mästare, nämligen Canada!

Maten:

Beroende på vart i landet man befinner sig kan man få olika inblickar av den canadensiska matkulturen. Du kan finna allt från fransk kokkonst till mat som inspirerats av det tyska, skandinaviska, polska och ukrainska köket. I regel kan man säga att Canada är indelat i en franskpratande- och en engelsktalanderegion. Detta lever kvar från erövringstiden.

 

I det engelskspråkiga Canada liknas maten med det brittiska och amerikanska köket medans den fransktalande delen bland annat Québec har sina rötter från det genuina franska köket med t.ex tourtière som är en slags köttpaj. Vid kustlandskapen dominerar det brittiska och irländska köket och där äter man mycket salt fisk och fläsk. Tar vara på de naturresurser som havet har att erbjuda. Det arktiska Canada i norr bjuder på mycket vild mat med allt från val och säl till björn och ren. Det canadensiska köket erbjuder alltså sin befolkning och besökare på en väldigt varierande kost beroende vart i landet man befinner sig.

 

Förutom all inspiration utifrån kännetecknas Canada som ett land som använder många färska och lokala råvaror.

 

Likt sina grannar USA gillar man barbecues (BBQ’s) och det läggs inte bara vanliga hamburgare och majskolvar på grillen utan även stora egen producerade stekar. Då landet som jag kommer in på lite senare är världens största producent av lönnsirap hålls även festivaler till ära för detta och pannkaksfrukostar är ett måste! Man är stolta över sina lönnträd, därav lönnlövet på den canadensiska flaggan.


Vanliga maträtter:

Beaver tail pastry – är en slags liknelse till USA:s doughnuts och förekommer oftast i samband med karnivaler, festivaler, mässor mm… Själva degen som är stekt kan ha många olika sorters topping bl.a. lönnsirap, vispgrädde, kanel, ost och vitlökssmör. Finns en för alla.

Poutine – kommer från Canadas fransktalande del. Och är en slags snabbmatsrätt bestående av varma pommes frites garnerade med smält ost som är indränkta i brunsås. Riktig kaloribomb.

Lumberjack breakfast – detta är en frukost som konstruerades av skogshuggarna under 1870-talet och är en mastodont frukost innehållande det mesta. Bl.a. pannkakor, massvis med ägg, korv, bacon, skinka (julskinka inte påläggs-skina) och flapjacks (segare variant av tunnpankaka)


Klimat och miljö:

Efter Ryssland är Canada den stat som i världen anses störst till ytan. Canadas landgränser sträcker sig mellan tre stycken hav; Atlanten, Norra ishavet och Stilla havet. En radie som består av flera hundratals mil. Då Canada ligger så pass geografiskt bra när det kommer till vatten har det gett landet en stor fördel gällande fiskeproduktionen. Framför allt är det skaldjur, laxöring och makrill som fiskas längsmed Canadas Atlantkust. Dock har fiskodlingar ökat väsentligt då fiskebeståndet nästan helt är utplånat av sönderfiske från alla håll och kanter idag.

 

Med tanke på att Canada är beläget nära ishavet har detta lett till att klimatet i norr domineras av polarklimat och det är inte allt för ovanligt med 40 minusgrader under vinterhalvåret. Somrarna är i största grad rätt milda och temperaturen brukar skifta mellan 10-26 grader. Att det är milda somrar i öster beror främst på att Atlantkusten drar in fuktiga luftströmmar som gör att de östra delarna i regel blir svala.

 

Jordbruket i Canada är inte allt för utbrett och marken består av ungefär sjuprocent odlingsmark. Fast för att vara världens andra största land till yta är inte sju procent allt för lite i jämförelse till andra länder med mindre yta. Det är nämligen så att Canada inte bara är näst stört i världen till yta utan är även den näst största exportstaten när det kommer till vete, då närmare ¾ av Canadas veteproduktion går på export. Odlingsmarkerna är till största delen placerade i prärien där jorden är mest anpassad för odling. I prärien odlas det utöver vete även baljväxter och korn samt även biffkor. Det är i Alberta som ligger beläget i prärien som den största boskapsuppfödningen håller till. Och denna uppfödning berikar Canada med både kött (som även exporteras till bland annat USA) och mejeriprodukter. Förutom då vete och kött är Québec, en provins som ligger beläget i östra Canada, världens största producent av lönnsirap eller mapelsyrup som det heter på engelska och bland annat används på pannkakor istället för sylt.


Egna erfarenheter/åsikter:

I princip det enda jag visste om Canada innan var att de enligt mig låg i skuggan av USA, vilket nämns i många amerikanska komedi serier. Ska jag tänka på matkulturen utifrån vad jag visste innan (har aldrig vart i Canada) visste jag att de var indelat i två regioner. Vilket såklart leder till olika matkulturer. Och med tanke på Canadas geografiska läge kände jag på mig att det var rätt mycket jakt som försiggick, och jag hade en rätt komisk bild i huvudet om en pälsklädd urbefolkning som jagade val i Ishavet. Kanske inte helt fel bild men det känns ändå fel att erkänna det. Annars var väl kunskaperna lika med noll. Det har även vart svårt att hitta canadensisk mat. Deras matkultur är lite utav ett mysterium. Vill man veta får man ta sig en liten roadtrip helt enkelt. Eller nöja sig med det jag hittat.


Slutsats:

Canada är ett land som genom åren har fått influenser av både Frankrike och England då dessa två stater under erövringstiden lade Canada under sig. Då Canada är indelad i två delar den franska och den brittiska skiljer sig även maten från vart i landet man befinner sig. Landet har även många influenser från flertalet europeiska länder som Tyskland och Ukraina för att nämna några. Kort summerat kan man säga att Canada är ett väldigt influensrikt land.

 

Förutom de olika influenserna utifrån är Canada inte bara näst störst till ytan utan även ett riktigt exportland gällande både kött, vete och staten är även världens största producent av lönnsirap.

 

 

Vet ni någon mer canadensisk maträtt får ni gärna posta en kommentar här nere, eller om ni bara vill kommentera något i allmänhet. Tackisar Jasmine!


RSS 2.0