MEXICO

Maten
Det mexikanska köket är en blandning av uråldriga rätter, influenser från Aztekiska köket samt en blandning av spansk och arabisk matkultur. Man äter mycket majs, bönor, chili, sötpotatis, ris, kött och andra mejerivaror. Basen i de flesta maträtter är chili, majs och bönor. En maträtt är inte komplett om den inte innehåller chili, antingen i kryddform eller färsk. Mexico är känt för sina salsor, röror, enchiladas och tortillas, man serverar nästan alltid nån salsa till maten. Vid kuststäderna är det vanligt med fisk och skaldjur i kosten medan man inåt landet äter mycket kött, fågel och grönsaker. Precis som i den Spanska matkulturen äter man och umgås samtidigt i Mexico, man har stora och långa middagar med nära och kära.

Vanliga maträtter
Salsa(sås) - basen är tomat, lök, chili, som man blandar till en härlig röra
Tortilla - majspannkakor, äts antingen som de är eller fyllda med kött/fågel(taco) eller som tillbehör till soppan, eller doppas i olika röror.
Gucamole - avokadoröra, äts ofta tillsammans med tortillas.
Enchiladas - tortillas fyllda med kött eller grönsaker/bönor som rullas ihop, gratineras i ugns med ost, chilisås och serveras med salsor och röror.

Klimat och miljö
Mexico har ett ett i överlag torrt klimat, vilket har lett till att det ofta är torka på stora delar av landsytan. Det är stora regionala klimatskillnader, i norr är det tropiskt öken- och stäppklimat medan det i söder är savannkallt och runt kusterna regnar det mer än vad det gör inåt landet. I och med det skiftande klimatet har jordbruken blivit lidande och förutsättningarna för lyckad skörd skiftar enormt. Detta har lett till att Mexico har tvingats bli en nettoimportör av livsmedel för att kunna försörja folket med mat då avkastningen på jordbruken inte räcker till befolkningen som ökar kraftigt.
Inom Mexicos jordbruk finns nåt som heter ejido-systemet, vilket är kollektivägda jordbruk som brukas individuellt på ett gammaldags vis, de står för cirka 50% av jordbruken i Mexico och de man lyckas utvinna på sin mark används lokalt. Sen finns det även stora privatägda jordbruk med hög avkastning som drivs med kapilat från andra länder som har en hög export av t.ex. frukt och grönt, sockerrör och bomull. Mexicos viktigaste jordbruk finns på södra högplatån, de konstbevattnade jordbruken i norr där även nötkreatur/boskapsskötsel är dominerande. Annat som man har stor avkastning på är majs, bönor och grönsaker, sen har även ris och vete blivit mer aktuellt att odla.

Egna erfarenheter/åsikter
Jag har aldrig varit i Mexico men jag har alltid kopplat ihop Mexikansk mat med spansk mat. Dock fast mer tacos, enchiladas, bönröror och majs vilket verkar stämma. Jag trodde även att Mexico odlade de mesta av sina livsmedel vilket var tvärt emot hur det egentligen är, de importerar mycket mat, alltid kul att lära sig något nytt. Jag tycker att Mexikansk mat som tacos och enchiladas är väldigt gott och enkelt att göra, jag äter det gärna flera gånger i veckan.

Slutsats
Mexico är ett land som behöver importera mycket mat i och med den stora befolkningen och de torra klimatet. De har ett skriftande klimat och kan aldrig vara säkra på hur jordbrukens avkastning kommer bli. Samt att de finns “två slags” jordbruk där de ena brukas privat och lokalt medan de andra är drivet av stora företag med kapital från länder utifrån och att de har en högre avkastning samt en högre export som småbönderna inte har. Maten verkar vara densamma runtom i hela landet, basen i många maträtter är majs, bönor och chili och de vanligaste rätterna är enchiladas och tortillas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0