SVERIGE

Tjena tjena! Här kommer ett inlägg om den vackra matkultur vi har Sverige. Lämna gärna en kommentar, vore kul!
Trevlig läsning,
Fia

Maten
Det svenska köket har historiskt sett varit mycket öppet för matinfluenser från andra länder. Vi har tagit in allt från kåldolmar till sushi och under senare tiden mycket snabbmat såsom pizza och kebab. Men självklart har vi våra egna traditionella rätter och råvaror. Något som är typiskt svenskt är smörgåsbordet. Det är en slags buffé som består av varma och kalla rätter. Poängen med ett smörgåsbord är att man ska äta mycket proteiner, därför finns sällan potatis- och grönsaksrätter med.

 

Under årets stora högtider har vi ofta speciella rätter som vi sätter fram på bordet. På julbordet hittar vi mycket fläskkött, såsom julskinka, julkorv, sylta, köttbullar och prinskorv. Påskmaten är ungefär detsamma, men den är lite lättare till skillnad från julmaten, men kompletteras med godiset från påskäggen och godsaker av marsipan.
Under midsommar äter vi inlagd sill med färskpotatis och gräddfil. Jordgubbar är mycket vanligt till efterrätt.

 

Vanliga svenska maträtter
Köttbullar
– serveras ofta med potatis, lingonsylt och brunsås. Väldigt klassisk maträtt som man kan hitta på alla IKEA-varuhus i världen.
Blodpudding
– blodbaserad (svinblod för dig som undrar) maträtt som steks i halvcirklar och serveras med lingonsylt.
Palt
- Potatis- och mjölbaserad deg fylld med fläsk som kokas i vatten
Ärtsoppa
– soppa som görs på gula ärtor och spad från fläsk.
Smörgåstårta
– smörgåsar i flera lager med många olika pålägg som liknar en tårta.
Kroppkaka
- Potatisbaserade bollar med inbakat fläsk som ofta serveras med skirat smör och lingonsylt

 

Klimat och miljö
Här i Sverige har vi ett ganska milt klimat. Det är kallt, men inte jättekallt, på vintrarna och ganska varmt under sommaren. Men på grund av att vintrarna är långa så har vi ont om färska grönsaker under största delen av året.
Av de sädesslag som odlas i Sverige är det särskilt korn, havre och råg som passar det kyliga klimatet vi har. Det vete som odlas sås till största delen på hösten, det hinner då växa till sig innan vintern kommer och ger större skörd än det vete som sås under våren. I Sverige odlas vårvete främst i trakter med varmare klimat, dvs. i till exempel Skåne och Småland.
Fiske är något som hör Västkusten till och därför hittar man mycket fisk, men främst skaldjur, där. Räkor går att köpa året om. Under de regniga perioderna är tillgången dock mindre.


Egna erfarenheter/åsikter
Ja, vi har väl alla erfarenheter från det svenska köket. Jag tycker att det är svårt att hitta de klassiska svenska maträtterna ute på restauranger, till exempel kroppkaka och blodpudding. Jag antar att det är sådant som man mer äter hemma om man gillar det. Däremot köttbullar skulle jag säga är extremt vanligt och det kan man hitta på många ”billiga” restauranger i Sverige.
De svenska högtiderna tycker vi mycket om just på grund av maten. Det är också en chans att samla ihop släkt och vänner för att äta gott och ha trevligt.

 

Slutsats
I Sverige har vi en ganska bred matkultur och vi gillar bufféer där vi kan hitta många olika rätter. Vi tycker om att samlas i stora sällskap och äta tillsammans, då är det vanligt med buffé. Vi har även influerats av andra länder och därför är det vanligt för oss att äta till exempel pizza och sushi.
Flera rätter som många anser som svensk husmanskost äter man inte mycket av till vardags nu för tiden, utan det är vanligare att äta mat från andra kulturer.
Färska grönsaker och frukter kan man hitta i Sverige på sommaren med under största delen av året importerar det från till exempel Spanien.


Jordgubbar, glass och kladdkaka - vanlig dessert under sommaren!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0