TYSKLAND

Maten
Tyskars motto när det kommer till mat är “himmel och jord” (“himmel und Erde”), enkelt och bondsk. Man vill ha ett rejält mål mat på bordet, de är de lokala råvarorna utgör basen för maten som serveras. En bra måltid ska innehålla mycket protein, kolhydrater och fett, man ska blir ordentligt mätt. Basen i maträtten är kött, en måltid utan kött är inte fullständig. Matkulturen är influerad både utifrån och inifrån landet. I norr äter man mycket fisk, använder exotiska kryddor och maten har en sötsyrlig prägel. I de västra delarna är maten inspirerad av Franska och belgiska köket. I Öst äter man enkla rätter, gärna vilt och insjöfisk och i Söder äter man mycket soppor, knödel och nudlar (spätzle). Sen är även det Tyska köket inspirerat av det judiska köket - man äter mycket fågel och fisk. Tyskland är även känt för sina upp mot 1500 olika sorters korvar och sitt breda utbud av charkvaror.
Vanliga maträtter
Korv, gärna bratwurst (annars olika sorter) med senap, ketchup, kål och potatis.
Spätzle som är nudlar/pasta som ska ätas färska och med vad säsongen har att erbjuda t.ex. viltkött eller ost.
Knödel: vitt bröd som blandas med ägg, mjölk, muskot och parmesanost. Det ska bara bli lite blöta så de går att formas till bollar. Sen kokas dem i smör, olja, salt och vatten. Man serverar knödeln med kassler och kål.
Schwarzwaldtårta: tårta med chokladbottnen, körsbärsmarmelad garnerad med choklad, grädde och körsbär.

Klimat och miljö
Tyskland har ett relativt jämt fuktigt klimat över hela landet. Det fuktiga klimatet har bidragit till att Tyskland har många jordbruk, drygt 50% av landets yta används för odling och produktion av livsmedel. De små klimatskillnaderna har lagt grund för att man i Nordväst ägnar sig åt djuruppfödning (bra betesmark) medan man i Nordöst ägnar sig åt spannmålsodling. Tyskland är även ledande i världen för sin humleodling (humle används vid framställning av öl) vilket har bidragit till att de framställer, exporterar och dricker mycket öl.

Egna erfarenheter
Jag har aldrig varit i Tyskland så jag har ingen direkt egen erfarenhet av Tyska köket. Antog att de åt mycket korv, kål och drack öl vilket delvis verkar stämma. Jag har däremot ätit mycket Schwarzwaldtårta (svenska versionen med maräng, grädde och choklad) utan att veta att den härstammar från Tyskland. Jag hade ingen aning om att Tyskland var ett så stort jordbruksland och att de äter mycket närodlad mat, kul att lära sig något nytt. De verkar inte behöva importera speciellt mycket utan klara sig bra på det som producerats inom landet.


Slutsats
Klimatet har bidragit till att Tyskland kan ha jordbruk på majoriteten av landsytan (bra odlingsjord+klimat) vilket har lett till att man äter det som producerats beroende på årstiden. Det är bara små klimatskillnader och man odlar olika saker beroende på var i landet man befinner sig. Som tysk vill man ha stora och näringsrika portioner mat på bordet. Köket är mycket enkelt och bondskt, man äter mycket kött, potatis och kål.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0