UNGERN

Maten
Det som utvinns mest från det ungerska jordbruket är majs, vete, korn och sockerbetor. Potatis-, paprika-, lök- och tomatodlingar har även de stor plats och betydelse. Dessa grödor och grönsaker är oftast det som ligger som bas för de ungerska färg- och smakrika sopporna. Icke att förakta producerar Ungern mycket av sitt kött själv så som nötkreatur, får. Restproduktionen blir deras mejeriprodukter.

Det ungerska köket har smakinfluenser från både Österrike och Frankrike och är i grunden relativt lantligt. Deras mustiga grytor kommer från grunden från en beriden nomadkultur som livnärde sig på måltider baserade på kål och filodeg (en papperstunn deg baserad på vatten, vetemjöl, salt och matolja).

I regel brukar man säga att en ungersk matsittning inte är fullkomlig utan att ha spisat soppa. Sopporna kan innehålla allt ifrån fisk till kött, ja till och med frukt. En soppa som sägs bota allt är den ungerska kycklingsoppan även kallad tyúkhúsleves, en annan soppa som skulle kunna serveras under en middag är surkålssoppa, korhelyleves. Besöker man Ungern kommer man inte ifrån den klassiska soppan ràntott leves som låter flådigare än den svenska översättningen som är ”fattigmanssoppa” gjord på kummin, ister, bröd och lök.

En välanvänd köksattiralj inom den ungerska matkulturen är kitteln som används till alla grytor. Gulyás (gulasch) är nog den grytan som de flesta känner till. Andra vanliga grytor som är indelade i tre huvudgrupper är:


Pörkölt; en såsigare gryta med bas av nötkött, lamm, vilt eller höns
Paprikás; gjord på magert kött med syrad grädde
Tokány; fettrikare kött, ingen paprika

Paprika brukas i nästan alla ungerska rätter och har gjort det sedan slutet på 1700-talet. Oftast domineras de ungerska maträtterna av paprika och det skulle vara närmare absurt för en ungrare att inte bruka detta/denna kryddpulver/grönsak.

Vanliga maträtter
Töltöttkáposzt (turkiska kåldolmar) - fyllda vitkålsblad
Langos - friterat bröd som oftast serveras med en klick syrad grädde
Pogácsa - salta runda bakverk med mycket ost och smör på
Dobostårta - en berömd tårta med smör- och chokladkräm
Gulyás (gulasch) - gryta baserad på kött, potatis, rikliga mängder mald paprika, lök och en gnutta tomatpuré

Klimat och miljö
Ungern är en stat som är belägen mitt i Europa, vars huvudstad heter Budapest. Ungerns klimat består av fastlandsklimat med kyliga vintrar och heta somrar. Och Ungerns största regnperiod infaller runt våren och försommaren.

Då Ungern är belägen vid ett av Centraleuropas största flodsystem förenar detta att Ungern får en bördig jord i hög grad anpassat för att brukas. Med andra ord jord som är väl anpassad för jordbruk. Dock kan okontrollerade översvämningar och torka, som kan drabba vilken stat som helst, leda till att den ungerska jordbruksproduktionen periodvis blir ojämn. Något som drabbar ungrarna rätt hårt, senaste gången enligt landguiden det var hård torka var 2003.

Av all mark i Ungern så brukas cirka två tredjedelar, mestadels arrenderad mark men även små jordbruk på omkring en hektar. Ungern är även en av Europas skogfattigaste stater, det är omkring 15 % av hela Ungerns mark som är skogbeklätt.


Egna erfarenheter/åsikter
Jag har inte några direkta erfarenheter av Ungersk mat mer än att min pappa älskar deras matkultur och mer eller mindre höjer den ungerska gulaschsen till skyarna. Då det är min pappa som står för matlagningen hemma har vår mat många maträtter som kan liknas med den ungerska matkulturen. Detta är något som jag börjat inse efter att jag arbetat med detta land, vilket jag tycker är ganska intressant. I mitt hem äter vi väldigt mycket grytor gjorda på rovor med mycket kött precis som de gör i Ungern.

Slutsats
Ungerns matkultur har många influenser från sina grannländer. Samt även från Turkiet, då nomaderna som intågade i Ungern under 1700-talet tog med sig typiska rätter från Turkiet och ”lanserade” dem. Landet som till yta endast är något större än Götaland brukar mer än hälften av sin mark vilket lätt till en kraftig självförsörjning av rovor som ligger till grund för det mesta inom den ungerska matkulturen. Köket är inte extraordinär utan lantligt och maträtterna rediga och mättande. Och en måltid i Ungern är inte komplett utan en soppa.

Det var allt från mig för för stunden. Hoppas att ni fått många nya lärdomar, samt fått upp ögonen för ett land med en matkultur som har mycket att erbjuda!

Köszönöm nekem Jasmine!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0