USA

Maten
USA är känt för sin snabbmat. Cirka en tredjedel av amerikanarna äter snabbmat varje dag och i genomsnitt äter man tre hamburgare i veckan och dricker en liter läsk per dag. Portionerna är ofta väldigt stora och de är inte så bra på att följa tallrikprincipen, där man ska äta mycket grönsaker, utan portionerna består ofta till större delen av en köttbit och potatis.
Men USA är också ett land som erbjuder mat från världens alla hörn, man kan alltid hitta vad man letar efter.
Maten varierar också från delstat till delstat. Jag tänkte ta upp några delstater och ta upp vad som är speciellt för dessa:
Texas
– ursprunget till Tex-Mex, blandningen mellan Taxansk och mexikansk mat som pryder mång av svenskarnas middagsbord på fredagarna.
Kansas
– här hittar man Hickory-and-Oak grillad Barbecue och även det indianska köket.
Alaska
– här kan man hitta älg på de flesta menyer, men främst bjuds det på fisk och skaldjur.
Kalifornien
– man kombinerar italiensk mat med inhemskt småplock. Fisk och skaldjur dominerar men även frukt och peppar används mycket.

Vanliga maträtter
Panpizza
– pizza med tjock botten som gräddas i stekpanna.
Revbensspjäll
– köttet från grisens revben, med olika glaseringar, t.ex. honung eller BBQ.
Hamburgare
– kött och bröd, behöver man säga något mer?:)
Macaroni and cheese
– makaroner med ostsås.
Buffalo wings
– kycklingvingar som friterats och därefter täcks med en sås.

USA är också väldigt känt för sina sötsaker. Här är några av dem:
Munk
– friterat bakverk med socker på, ibland även andra toppingar såsom strössel eller chokladglasyr. Bakverket har fått sitt namn av dess hål i mitten, som påminner om en munks tonsurfrisyr.
Sockervadd
– sötsak som görs av en tjock sockerlag (sockerlag = en lösning av vatten och socker).
Jordnötssmör
– gjort på malda rostade jordnötter, ofta med en tillsats av mindre mängder olja, socker och salt. Används som pålägg framför allt i USA.
Jell-O
– smaksatt gelatin.

Klimat och miljö

USA är så pass stort att man kan hitta nästan alla sorters klimat i landet.Runt kusterna är fiske vanligt så där hittar man mycket färsk fisk och skaldjur.
På ungefär hälften av USAs landyta bedrivs det jordbruk. Landet är världens främsta matproducent och en tredjedel av dess åkerjord används för att producera mat åt världens kontinenter. På Hawaii finns det stora kaffeodlingar just för att klimatet där är det bästa tänkbara för kaffeodling. Florida, som också har ett varmt och fuktigt klimat, är världens näst största producent av apelsiner. USA odlar mest majs i världen. För att majsen ska odlas bra behövs bl a bra jord, värme, ljus och ett varmt regn med jämna mellanrum. Eftersom detta förekommer på stora delar av landet är majsodling mycket vanligt. USA är även tredje största veteproducenten.

Egna erfarenheter/åsikter
Jag har varit i USA tre gånger. En gång i Florida, en gång i Wisconsin och en gång har jag bilat längst östkusten, New York till Florida. Mina egna erfarenheter är att USA är ett väldigt ”onyttigt” land. I butikerna är godis- och chipshyllorna långa och man hittar snabbmatsrestauranger och Dunkin’ Donuts så gott som överallt… Den gången jag var i Wisconsin bodde jag hos en amerikansk familj, man åt såklart inte snabbmat varje dag men i kylskåpet och skafferiet kunde man hitta varor som chokladmjölk, fet ost, jordnötssmör och Nutella.
Dock tror jag att många har överdrivna tankar om hur onyttigt USA är. Det är ju inte så att alla äter snabbmat varje dag och proppar i sig chips, man lagar sin egen mat och äter normala måltider också. Men vad jag kan säga är att om jag skulle bo där skulle jag antagligen vara smällfet…

Slutsats

USA är snabbmatens och sötsakernas land, men landet har även en egen matkultur. Denna varier dock lite från delstat till delstat. Många rätter och godsaker som är typiskt amerikanska är också kända över hela världen, t.ex. hamburgaren och munken.
Klimatet varierar också i landet eftersom det är så stort och det har lett till att de har en bred odling i landet. Stora delar av landet består av åkerjord och de är en av världens främst ledande exportörer när det gäller t.ex majs, apelsin och vete.


En äkta amerikansk hamburgare!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0