FRANKRIKE

Hallå, nu kommer andra landet upp, vilket är Frankrike. Lämna jättegärna en kommentar eller gilla inlägget på fb (finns en like-knapp nedan)! Enjoy!

Maten

Frankrike är väldigt känd för sin matkultur. Landet är uppdelat i flera regioner och där skiljer sig dock maten en del. I norra delarna av Frankrike hittar man den franska finmaten medan i de södra delarna märker influenser från Nordafrika och Italien. Men i överlag använder sig fransmännen mycket av fräscha ingredienser, naturliga kryddor och eleganta matlagningsmetoder.
Det finns många olika typer av mat att välja på i det franska köket. Man äter biff, lamm, skinka, grönsaker, fisk och skaldjur. Något som fransmännen äter mycket av är baguette, pain riche (baguette med vallmöfrön på) och croissanter.
Frankrike är också, som ni säkert vet, ostarnas land. Det framställs nästan 500 olika sorters ost i landet. Vanligast är att ostarna är gjorde på get- eller komjölk.

Vanliga maträtter som många ofta kopplar till Frankrike är
Crêpes – kan serveras både till förrätt, huvudrätt och dessert. Är franska och betyder tunna pannkakor. Serveras rullad med fyllning såsom svamp, kött, ost- och skinka eller choklad, nötter och glass om det är till dessert.
Sniglar – heter på franska Escargot. Escargot de bourgogne är en vanlig maträtt bestående av vitlöksgratinerade sniglar som äts direkt ur skalet.
Ratatouille – en fransk grönsaksröra. Består vanligen av tomater, aubergine, zucchini, paprika och lök. Namnet kommer från franskans touiller som betyder ”att röra om”.
Bœuf Bourguignon – en mustig vinkokt köttgryta. Det är en fransk husmanskost och kommer från regionen Bourgogne. Huvudingrediensen är nötkött som man skär i tärningar och sedan låter sjuda i rött vin.

Dryck
Frankrike är det land i världen som producerar flest kvalitetsviner. Vinet kombinerar man ofta med ost, ofta brieost. Man kan säga att ost och vin är Frankrikes två stora bidrag till världen!

Klimat och miljö
Klimatet i Frankrike är väldigt skiftande. Norrut i landet är det något varmare än här i Sverige medan i södra delarna av landet är det riktigt medelhavsklimat. I östra Frankrike hittar man snötäckta berg och i väster är det vanligt med regn.
På de ställen i Frankrike där man kan odla är det vanligast att odla vindruvor, sockerbetor, foder och brödsäd. Potatis är inte heller helt ovanligt att odla.

Egna erfarenheter/åsikter
Jag har varit i Frankrike fyra gånger tror jag. En gång var jag på språkresa och bodde hos en tant i St Raphael på Franska Rivieran. Det jag direkt kommer att tänka på när det gäller måltiderna vi åt i lägenheten med tanten är att vi fick en baguette att dela på under varje måltid. Även på restauranterna fick vi ofta en bit baguette till maten. Så det här med att fransmännen alltid går omkring med en baguette under armen är verkligen inte en överdrift!
Något som man kan hitta på många ställen i Frankrike är crêpes-stånd. Där kan man köpa en crêpe med något gott på för runt en euro. Jag vill minnas att billigast är det om man köper en med bara socker, med själv tycker jag det är godast med Nutella på.

Slutsats
Frankrike är nog mest känt för sina baguetter. De har en bred och innehållsrik matkultur och detta kan bero på att miljöerna i landet skiljer sig mycket åt beroende på vart man befinner sig.  Vid området runt Franska Rivieran hittar man influenser främst från Italien och i de norra delarna av landet äter man mycket av den franska finmaten.


Såhär kan en meny vid ett crêpesstånd se ut. Denna bild är tagen i St Raphael vid Franska Rivieran.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0