ITALIEN

Woohoo! Nu är det tredje landet redo att publiceras, och det är inte mindre än Italien. Jag måste medge att det har varit mycket intressant att leta fakta och jag hoppas att ni tycker det är minst lika roligt att läsa och förhoppningsvis till och med lära er något nytt(?) Read and enjoy!


Maten
Italiensk mat är i regel både väldigt god och nyttig, vilket lett till deras goda matrykte. Detta beror främst på deras fina råvaror och enkelhet i köket. Många associerar säkert Italien med pasta och pizza, dock är den italienska matkulturen väldigt skiftande och variationsrik beroende på vart i landet du befinner dig rent geografiskt. Som ni kommer att få reda på längre ner i texten är Italien inte bara känd för sin goda och nyttiga mat utan landet har även ett stort utbud av kaffe och vin.

I den södra delen av Italien består maten till största delen av mycket fisk då det geografiskt på kartan ligger vid kusten. Denna prägel på maten brukar även kallas för “fattigmanskost” då den innehåller väldigt spartanska ingredienser som är lätta att få tag på och oftast odlas lokalt i området man befinner sig i, som till exempel olivolja och fisk. I norr däremot finner de besökande eller boende mycket odling av rovor och rotfrukter.

Då det mesta inom den italienska matkulturen handlar om att använda och utnyttja sina egna resurser och tillgångar för att bli så självförsörjande som möjligt är det i norr vanligt med mustiga grytor gjorda på potatis och andra rovor i smakkombination med griskött. Och när jag ändå är inne på självförsörjning så kan jag ta upp att området mellan Appeninerna och Adrianskahavet (även kallat Markerna-området) klassas som mer eller mindre självförsörjande då det kommer till köttproduktion. Här har de rikliga tillgångar av vildsvin och hare som då även får en självklar plats på matbordet.


Vanliga italienska maträtter/tillbehör
Risotto - en risrätt som oftast används som bas i de flesta italienska maträtterna, som man kan smaksätta med bl.a. skaldjur, svamp eller kött
Lasagne - ugnsgratinerad maträtt som består utav köttfärssås, pastaplattor, béchamelsås och såklart ost
Pesto - en sås som oftast används till pastarätter. Består bl.a. av basilika, vitlök och riven pecorino
Focaccia - vetebaserat bröd som oftast är smaksatt med olivolja, salt och örter. Degen påminner en aning om pizzadeg
Minestrone - som en grönsakssoppa fast med små pastabitar i
Tiramisú - en efterrätt som traditionellt görs på mascarponeost, kakao, espresso, ägg, socker och savoiardi (kex)
Ravioli - en slags kuddformad pasta med fyllning som oftast serveras i eller med tomatsås

 

En normal italiensk middag består oftast utav en fyrarättersmåltid, det anses inte var något fint eller speciellt med det utan de äter i regel oftast långa och stora middagar bestående av en kallrätt (antipasto), förrätt (primo), andrarätt (secondo) som serveras med tillhörande tillbehör (contorni) och slutligen efterrätt (il dolce). Så här kan det se ut:
Antipasto: marinerade och kallskurna grönsaker i form av smårätter
Primo: soppa, pastarätt eller risotto
Secondo: fågel, kött eller fisk, samt Contorni: potatis, sallad
Il dolce: ost (formaggio), mascarpone, tiramisú


Drycker
Som tidigare nämnt är Italien inte bara känd för sin goda mat utan även för deras viner och kaffe. Det är nämligen så att Italien är ett av världens största och äldsta vinproducenter, och producerar omkring 400 stycken viner/år av mycket god kvalitet. Det odlas så gott som vin i hela Italien då vinrankorna trivs i det italienska klimatet. Allt ifrån det svala och nederbördsrika Alperna till det heta och torra klimatet i söder.

Många av er har säkert hört namnet barista någon gång i ert liv. I Italien betyder ordet barista kort och gott bartender. Kaffebryggandet i Italien anses nämligen som en slags konstform och det går inte bara att slänga ihop en koppkaffe till fikat hur som helst. Några olika sorter som ni säkerligen känner igen är:


Cappuccino: som är espresso med skummad mjölk
Latte: espresso med varm mjölk i ett glas
Americano: espresso utspädd med varmt vatten


Klimat och miljö
Italien är ett avlångt land som oftast kännetecknas som en sko på världskartan. Här finner vi allt från snöiga bergstoppar perfekta för skidsemestern till det varma och soliga klimatet för sommarresan nere i de södra delarna precis vid Medelhavskusten. Landet må ha både höjd och längd vilket också gör att temperatur och nederbörd skiftar väldigt markant från plats till plats i de olika klimatzonerna.

Norra Italien har ett såkallat inlandsklimat och under sommarhalvåret kan det liknas med den svenska sommaren. Då klimatet i norr inte är lika torrt som i söder och jorden bördigare sysselsätter sig många med att bruka jorden och använda sig av de resurser man har. Där av de mustiga grytorna som jag nämnde tidigare. I söder precis vid Medelhavskusten är klimatet aningen vassare men fortfarande milt, då det kommer in milda vindar från havet in mot land. Ett land med kust använder oftast havet, i detta fall även Italien. Det är alltså svårt att komma ifrån havetsläckerheter när man besöker södra Italien då det går att fiska vinter som sommar.


Egna erfarenheter/åsikter
Jag har själv endast varit i Italien en gång och då var jag i Alperna och åkte skidor och tänkte inte så mycket på landets matkultur. Däremot har jag läst italienska i 1 år och lärt mig lite om landet och fått en större insikt i deras vardag. Det var lite därför som jag valde att skriva om Italien. Vad jag själv har för erfarenhet av italienare och deras mat är att de älskar eller ja till och med lever för maten och är riktigt stolta över den. Det finns flera matprogram på TV här i Sverige som visar italiensk mat och så kan jag inte komma ifrån att pasta är en av mina favorit ingredienser när det kommer till mat. Inget kan inte bli fel när det kommer till pasta, går att äta till mer eller mindre vad som helst!

Slutsats
Jag skulle vilja påstå att Italien har en rätt så ekonomisk matstil. Italienarna använder sig av de råvaror som landet har att bjuda på och importerar sällan sin mat. De lyckas alltså använda sig av det som finns i deras närhet och har även lyckats göra sitt land känt utifrån detta. Jag tror inte att en enda människa, åtminstone i Europa, har gått miste om att Italien är känt för sin pasta och det vet italienarna mycket väl om, så enligt mig kan de gå rakryggade med gott samvete.

När det kommer till miljön och klimatet är Italien mångsidigt och det går att utvinna allt från rotfrukter till skaldjur, från druvor till fisk. De är smarta och har lyckats hålla sin matkultur vid liv i decennier. Mycket intressant matkultur och framför allt god!


Riva, vid GardasjönKommentarer
Postat av: Anonym

Hejsan, detta är relativt välskrivet. Dock så tror jag att du skall vara lite mer objektiv i slutsatsen. be din handledare kolla igenom det du har skrivit å be om feedback. Mvh Eran bloggföljare, Grymt jobbet annars :)

2011-10-31 @ 22:09:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0