SPANIEN

Här kommer första landet, om det är något ni tycker att jag har missat som borde vara med, lämna då gärna en kommentar!

Maten
Det spanska köket är uppbyggt på enkelhet vilket har resulterat i rätter där man använder sig av enstaka kryddor för att få en enkel men ändå stark smakupplevelse. Man vill inte verka över pretentiös och använder få men färska grödor och kryddor. I de södra delarna är den dominerande maten ris och kött medan man i norr äter mycket grytor på kött och potatis. Längs med kusten förekommer det mycket fiske vilket såklart innebär att man äter mycket fisk- och skaldjursrätter. Man äter alltså det som man har störst tillgång av på de lokala delarna.
Vanliga spanska maträtter
Paella där basen är stekt, saffranskryddat ris i en stor panna. Man slänger gärna i en blandinig av skaldjur, fågel och kött här i och blandade grönsaker.
Tapas som är en massa smårätter, bestående av bland annat lufttorkad skinka, flera sorters korv, röror, små spanska omeletter, gambas, sardiner, sardeller och främst oliver men även andra inlagda grönsaker.
Gazpacho är en kall spansk vegetratisk soppa som görs på tomat, paprika, lök, zucchini och olivolja.
Tortilla: är en Spansk omelett, jag tror många blandar ihop tortilla med tacos men i Spanien heter omelett tortilla. Ingredienserna i omeletten är oftast ägg, potatis, lök och olivolja och enstaka kryddor. Väldigt speciellt och mättande, har själv ätit det och kan medge att det inte är nåt jag föredrar ur det spanska köket.

Sen kan man ju undra hur Spanjorer äter en vanlig dag? Dagen börjar ofta med ett sött bakverk, en croissant eller baguette samt kaffe (om man är kaffedrickare). På förmiddagen äter man ofta lite Tapas och tar en senare lunch, förmodligen en lite lättare. Middagen intagas sent på kvällen, runt tio och då gärna i ett större sällskap ute på restaurang.


Klimat och miljö
Spanien i överlag har ett varmt klimat, men är även utsatt för svala och fuktiga lyftmassor från Nordatlanten samt torra och varma vindar från Nordafrika. I södra och östra Spanien råder ett Medelhavsklimat vilket ger torra och varma somrar. I och med det varma, torra klimatet så är enbart 10% av landets yta permanent odlingsbar och mycket konstbevattning förekommer. Spanien är väldigt känt för sina stora odlingar av olivträd och vindruvor, de är en stor exportör av både olivolja och viner över hela världen. Sen finns det även stora odlingar av apelsiner och citroner samt annan frukt. Vid kusten i Spanien förekommer även mycket fiske och det förklarar varför det är vanligt förekommande att man äter mycket fisk- och skaldjursrätter. I de norra delarna av Spanien har man även en viss nötkreatur där mejerivaror(mycket ost) och kött producerats

Egna erfarenheter/åsikter
Jag brukar tillsammans med min familj besöka Spanien på somrarna, jag har fått intrycket av att man äter mycket bröd, paella, tapas och churros. Det finns oändligt många restauranger som serverar tapas och paella samt en massa små churrerior längs med stranden. De har även lite annorlunda mattider än de vi är vana vid. Jag har noterat att man ofta går till affären och handlar baugetter på morgonen, sen äter man mycket nötter/fröer under dagarna och middagarna äts ofta ute på restaurang i stora sällskap. Jag har även märkt att man ofta går på de lokala marknaderna och handlar mycket frukt, fisk, kött, nötter och inlagda grönsaker som jag antar de tar hem och lagar goda middagar på, förmodligen bjuder hem stora sällskap på tapas.
Jag har även lagt märke till att inlagda grönsaker och fröer/nötter är något som äts i stora mängder. I godisbutikerna finns det ofta hyllor och byttor med inlagda grönsaker, olika nötter och fröer. Jag antar att det är ett slags populärt snacks, som man kan påstå motsvarar godis.

Slutsats
Givetvis är Spaniens mat påverkat av dess läge och klimat, det märks att man odlar det som är mest anpassat för landets klimat (t.ex. citrusfrukter, oliver och vindruvor) och att man även utnyttjar kusten på så sätt att man fiskar mycket och förser landet med fisk/skaldjur så man slipper importera en massa. Sen ser även matkulturen olika ut beroende på var i Spanien man befinner sig, jag valde dock att slå ihop allt och dra en generell bild av vad de äter i Spanien. Spaniens matkultur är som sagt uppbyggt på enkelhet men med starka smakupplevelser av en viss krydda i maträtten. Jag har även fått intrycket att det är en del av matkulturen att äta i stora sällskap, gärna familjen samlad antingen hemma hos någon eller ute på restaurang. Man umgås väldigt mycket i samband med att man äter t.ex. tapas i flera timmar, alla får ta av alla, man delar med sig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0