ARGENTINA

Woopsiedaisy! Efter att ha haft ett oförskämt långt och skönt jullov är det dags med skola igen. Borde ha hållt igång bloggandet och vara duktig som Micaela men där föll jag med näsan först på mållinjen, fyfy från min sida! Men dags för nya sköna tag och detta med det andra landet från Sydamerika nämligen Argentina. Hoppas att det ska inspirera!

Maten
Argentina och mat är lika med kött. I Argentina konsumerar i snitt varje person 70kg nötkött/år och då är inte kött som oxfilé etc. inräknat. När man tänker på Sydamerika tänker man kanske väldigt mycket exotiska grönsaker och heta kryddor, detta hör dock inte hemma i den argentinska matkulturen. Grönsaker har inte riktigt slagit igenom i Argentina som det gjort i resten av världen. Beställer du något slags kött på en restaurang innebär det oftast att du får en stor tallrik med enbart kött på, kanske att det tillkommer några pommes frites, annars är det kött som dominerar. Det finns dock influenser från det italienska köket då det under början av 1900-talet skedde en stor invandring av italienare i Argentina. Detta har lett till att argentinarna är duktiga på att laga pasta. Något annat som Argentina är duktiga på är att framställa glass. Kan vara ännu en influens från Italien och glassbarer finns praktiskt taget överallt. Sen såklart influenser från Spanien, Argentina är ju som sagt ett spansktalande land.

Vanliga maträtter
Asado - olika sorters nötkött som grillas över eld
Chimichurri - en kall salsasås som serveras till kött
Empanadas - som en pirog fylld med ost, kött eller kyckling. En favorit i många Sydamerikanska länder.
Fugaseta - brukar liknas med en pizza utan tomatsås.
Parrillada - liknande den svenska planksteken. En planka/fat fylld med olika typer av kött.

Argentina är även en stor producent av vin, och det svenska systembolaget importerar i snitt cirka 6 miljoner argentinskt vin per år.

Klimat och miljö
Argentina är världens åttonde största land och ligger beläget väster om Atlanten med en kustremsa på nästan 5000km. Då Argentina är ett så pass stort land varierar temperaturen i landet oerhört beroende på vart du befinner dig. Och man brukar dela in landet i sex stycken regioner beroende på de olika klimaten som landet besitter. Argentina har över lag ett varmt och tempererat klimat och längst i norr råder ett suptropiskt klimat med milda vintrar och varma somrar. Medan de södra delarna besitter polarklimat. Argentinas sommar infaller även för dem som inte vet i november – februari.

 

I Tierra del fuego (Eldslandet) som ligger i södra Argentina är klimatet fuktigt och snarlikt det svenska klimatet. Mer in mot landet blir det argentinska klimatet torrare och temperaturskiftningarna blir mer tydliga. Och i hela Sydamerika är det Argentina som besitter de mest extrema temperaturerna som blivit registrerade, nämligen 49,1 °C och -39 °C.


Egna erfarenheter
Jag har som med de flesta länderna jag analyserar inte varit i Argentina, däremot har jag släkt i Buenos Aires och bekanta som bott/kommer där ifrån. Det jag har lärt mig från dem är just att det är himmelriket för köttälskare. Då Argentina står för är en av de största köttproduktionerna i världen.


Slutsats

Min slutsats blir att Argentina inte är ett land för veganer eller vegetarianer, då grönsaker inte har fått något genomslag och den argentinska matkulturen är inrutad på kött, kött och åter kött. Och efter att ha studerat deras mest kända maträtter finner jag mest kött eller såser som ska vara till köttet. Med andra ord; himmelriket för köttälskare!


Adios så länge! /Jasmine

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0