JAPAN

Hejsan!
Nu kommer andra landet från Asien, förlåt att det har dröjt men det har varit något knas med bloggen så jag (Micaela) kunde inte publicera Japan och var tvungen att skriva om hela inlägget. Surt men så är det, här kommer det i alla fall, enjoy!

Maten

I den Japanska matkulturen förekommer det mycket fisk, då gärna rå: alltså sashimi(läs mer vid vanliga maträtter), men även sushi består av bland annat rå fisk. Ris äter man till nästan varje måltid, det är en stor basingrediens i det Japanska köket, det samma gäller soppr. Utöver fisk och ris är det även mycket vanligt att äta kött och fågel samt vegetariskt (sojaprodukter, bönor, svamp och tofu). Det är vanligt att man friterar skaldjur och svamp och serverar det med en sås till (gjord på bl.a. soja och ingefära) som man doppar det friterade i. Men Japaner föredrar att tillaga sin mat på traditionellt vis och servera den med ett vackert upplägg så man inte bara äter med munnen utan även med ögonen också. PÅ senare tid har det blivit mycket populärt att tillreda maten direkt vid bordet, då strimlar man antingen fisk och/eller kött som man sedan steker eller stoppar i en redan tidigare tillagad buljong. Det är även viktigt att känna alla smaker som maten består av samt att använda smaksättare vilket i Japan oftast är wasabi, ingefära och soja. Man anpassar även sin matlagning utefter vilken årstid det är, man äter det som det är säsong för.

Vanliga maträtter
Sushi: rå fisk och skaldjur på risbollar, finns även vegetariska alternativ, äts med soja och wasabi.
Sashimi
: rå fisk som äts med inefära, wasabi och soja (i princip sushi men utan ris)
Misosoppa: en soppa gjord på sojabönor som tillreds med lök och tofu, det är ett vanligt komplement till en måltid i Japan. För en mer mättande misosoppa kan man tillsätta nudlar.

Klimat och miljö
Japans klimat är mycket varierande beroende på vart i landet man befinner sig, klimatet är subtropiskt vilket betyder att det är mycket regn, fukt och monsuner. Största delen av Japans yta består av berg vilket har lett till att jordbruket inte är speciellt utbrett och de flesta jobbar inom service eller i industrier. Många som arbetar som bönder har även ett annat arbete vid sidan om för att få in tillräkligt med pengar till hushållet. För att ens ha avkastning på sina jordbruk behöver man använda sig av stora mängder konstgödsel då jorden inte är speciellt brukbar annars, att man även använder sig av gamla traditionella metoder har försämrat jordbrukets eventuella potential. Regeringen försöker dock att satsa på jordbruken för att sänka importkostnaderna, men i och med att det är dyrt att satsa på jordbruken går det trögt. Där de väl har jordbruk odlar man mycket ris vilket klimatet är väldigt bra för och det är nog därför de äts mycket ris i Japan. Annars är det vanligt att odla grönsaker, potatis, kål och frukter(mycket citrusfrukter). Mycket av det man äter importeras men samtidigt expanderar köttindustrin och det har blivit mer vanligt att driva boskap och framställa mejeriprodukter även om import står för den största delen.
Fisk är något som Japaner äter väldigt mycket av, förr om åren hade de en stor fiskeindustri men den har minskat kraftigt på senaste år fastän fiskkonsumtionen inte har minskat. Precis som med den största delen av maten de äter i Japan importerar de även stora mängder fisk.

Egna erfarenheter
Jag äter väldigt mycket sushi, det är en favoriträtt som härstammar från Japan. Jag hade mina aningar om att fisk var väldigt vanligt förekommande i den Japanska matkulturen. Vad jag hade mindre koll på var dock att de importerar största delen av sin mat från andra länder. Av vad jag har läst och förstått så är inte jorden speciellt brukbar utan konstgödsel så frågan är om det är värt för industrialiserade Japan att satsa på jordbruken för att minska importkostnaderna eller om de kan fortsätta som de gör utan att ekonomin blir lidande. De kanske är så att de ändå vinner i längden på att fortsätta importera livsmedel och fortsätta satsa på arbeten i städerna istället för på landet.

Slutsats
Det Japanska köket handlar om att framhäva smaker, äta med både ögonen och munnen och äta olika slags maträtter beroende på vad för råvaror det är säsong för. Man äter soppa och ris till i princip varje måltid. Wasabi, soja och ingefära i olika former är vanliga smaksättare och man äter mycket fisk och skaldjur, både tillagat och rått men även mycket vegetariskt gjort på soja samt kött och fågel. Att fritera mat är inte heller ovanligt. Det mesta av det som förtärs är importvaror då Japans jord inte är speciellt brukbar plus att de flesta som bor i Japan arbetar inne i storstäderna och inte ute på jordbruken vilket har lett till ett mindre jordbruk med relativt låg avkastning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0