SRI LANKA/CEYLON

Mat

Den srilankesiska kokkonsten bygger på att kombinera olika slags kryddor mellan varandra. Matkulturen har i stora mängder influerats från grann och moderlandet Indien.

 

Blir man som turist bjuden på middag av en srilankesisk familj bör man gärna ha ätit något precis innan man anlänt till middagsbjudningen. Srilankeser sitter oftast nämligen i några timmar och för konversationer mellan varandra innan maten serveras. Tillkommer inte några bestick till middagen vilket inte hör till ovanligheterna skall man komma ihåg att endast använda sin högerhand när man äter. Och som ”bestick” brukar man då använda bröd eller ris för att få maten upp till munnen utan att bli allt för kladdig. Äter man även upp allt som lagts på tallriken tror ens omgivning att man önskar äta mer, så genom att lämna lite kvar på talriken utstrålar man att man är mätt och belåten.

 

Inom Sri Lankas kosthållning finner man förutom kryddor en rätt som heter Rice and curry, en rätt som består av en skål med ris och massa små curryrätter som kan bestå av allt mellan bönor, linser, kyckling, kött och haricotsverts. Något som brukar kompletteras till Rice and curry är mango chutney och coconut sambol, som är en slags stark chiliröra blandat med cocosflingor.

 

I ett srilankesiskt hem äter man traditionellt mat på hemmaplan, och restauranger är något som tillkommit på senare tid i och med att turism blomstrat efter det långa inbördeskriget. Det är i regel även formellt fördömt att dricka alkohol då landets främsta religioner är hinduism, buddhism och islam. Dock så förtärs alkohol i rikliga mängder.

 

Vanliga maträtter

Rice and curry – skål med ris med tillhörande curryrätter i olika former och smaker

Roti – går att liknas med pannkaka/crêpes med antingen efterrättsfyllning eller matigfyllning

Kotu – ett slags sönderhackat hopkok av rootie och andra ingredienser som är riktigt mättande

Devilled - Innebär att man gör en maträtt mycket stark, ofta med någon slags sås. Finns t ex Devilled Beef och Devilled Fish.

String hoppers (Indi-appa) - En slags nudlar som äts till frukost.

 

Miljö och klimat

Sri Lankas klimat präglas av monsunvindar och monsunregn och pågår i olika perioder beroende på årstiderna. I norr förekommer detta väderfenomen årligen mellan december till mars och i de sydliga delarna mellan maj till oktober. I snitt är landets nederbörd runt 2500 mm/år vilket gör att landet får bördig och brukbar jord vilket gör det möjligt för srilankeserna att ha teplantage, vilket också utmärkte Sri Lanka förut då landets före detta namn är Ceylon, vilket även get namnet till Ceylon te’t. Förutom te tillåter landets klimat framställning av cocos och gummi som upptar nästan hälften av hela landet.

 

Ris som även utgör Sri Lankas basföda odlas över hela landet. Det förekommer även odling av grödor som potatis, socker, majs och kassavarötter. Klimatet och att det regnar i perioder samt förekommer tropisktregn till och från året om, vilket gör att Sri Lanka har blivit så självförsörjande som det är idag.

 

Egna erfarenheter/åsikter

Sri Lanka, Indiens lilla syster, tamilernas och singalesernas sargade land. Och en matkultur som för många är helt bortglömd eller oupptäckt. Sri Lanka som haft inbördeskrig sedan 1970-talet har från förra året precis öppnats upp för charterturism. Måste medge lite generat att Sri Lanka är mitt favoritland.

 

Har totalt vart på Sri Lanka 3 gånger under 2011 och första gången jag fick erfara deras mat gjorde mina smaklökar små volter och det var så gott. Jag hade beställt in min första Rice and curry, en maträtt som skiljer sig från vad man tror. Jag blev chockad när restaurangen eller ”the hole in the wall” fyllde hela bordet med 4-5 stycken olika små skålar fyllda med både det ena och det andra. Och det blev en smaksensation utav dess like. Nästa gång jag beställde in Rice and curry blev inte upplevelsen lika lyckad, jag hade fått tourist-style versionen. Så en liten rekommendation till er som besöker Sri Lanka och inte ser ut som lokalbefolkningen eller känner personen ni äter hos, samt vill ha lite eller stark mat. Säg till de som tar beställningen, annars ger dem dig i regel rätt så smaklös mat vilket är synd då själva kokkonsten bygger på en kombination av kryddor. Och i alla fall jag gillar stark mat.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0