Asien

Sammanfattning/jämförelse
Kina, Japan och Sri Lanka
De tre länderna vi skrivit om har väldigt olika matkulturer, gemensamt för alla tre är dock att man äter mycket ris då de tre länderna har väldigt bra klimat för att odla ris. I både Japan och Kina äter man mycket fisk, gärna rå medan man i Sri Lanka äter mer kött och mycket mer varierat då landet tillåter odling av basfödor i alla dess former. Givetvis äter man mycket brett även i Kina och Japan men det är fisk som dominerar. Alla de tre köken har väldigt brett utbud av råvaror och maträtter. Sri Lanka är periodvis drabbat av monsun vilket har bidragit till att de har en bördig jord som är bra för odling så de har möjligheten att odla mycket inom landet som de sedan använder inom landet. De behöver alltså inte importera speciellt mycket mat medan Japan är beroende av sin import då deras jord inte alls är bördig och ger dålig avkastning, men samtidigt är även Japan drabbat av monsun men det har inte bidragit till ett bättre jordbruk. Norra Kina är väldigt bördigt och ger bra avkastning, man odlar mest basprodukter där.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0