EGYPTEN

Hejhej!
Här kommer sista landet från Afrika, Jasmine som varit i Egypten har bidragit med lite fina bilder. Enjoy!

Maten
I Egypten handlar matkulturen mycket om att umgås, både med bekanta och obekanta. De anser att livet handlar om att umgås och äta god mat, traditionellt sätt att äta på är att alla sitter i en ring och äter från samma fat vilket många även gör än idag. I och med att maten är så viktig finns det stora utbud av gatukök där du kan köpa varma-, kalla, lätta och tyngre maträtter men även frukt för att hålla hungern i spel. I Egypten äter man mycket ris och bröd till maten, istället för att använda kniv och gaffel är det inte helt ovanligt att använda brödet som bestick. Bönor, ärtor och linser är även något som är mycket populärt inom Egyptisk kokkonst, många fattiga människor har inte råd med kött och då är bönor och linser bra substitut som innehåller mycket proteiner. I Egypten bor många muslimer och därför äts det inte speciellt mycket fläskkött utan mer fågel, kanin och lamm. Egypten har även mycket bra och god frukt som många äter dagligen, nyttigt och gott.
Som många turister vet är det väldigt lätt att bli magsjuk i Egypten så de rekommenderar att man är försiktig med vad man äter och alltid dricker vatten från köpt flaska. Som turist i Egypten kan du även på vissa turistorter köpa alkohol men det är mycket ovanligt förekommande i och med att majoriteten av Egyptens befolkning är muslimer och inte dricker alkohol. Istället är te en mycket vanlig dryck som de flesta Egyptier dricker.

Vanliga maträtter
Fuul: en bönröra med grötliknade konsistens där man tillsatt limejuice och olivolja. Vanlig rätt hos landets fattiga personer.
Falafel: är kikärtsbollar som serveras i pitabröd med sallad och ris.
Egyptier äter även mycket moussaka men det härstammar inte från Egypten.


Miljö och klimat
Jordbruket i Egypten är väldigt högavkastat, regeringen valde att satsa på jordbruken och göra dem moderna vid 60-70 talet. Egyptens goda klimat för att driva jordbruk är en av anledningarna till dessa jordbruksreformer. Man satsade även stort på konstbevattningar för att hålla jordbruken i gott skick året om, klimatet har även bidragit till att man kan odla året om och hålla jordbruken igång. Egyptens odlingsmark är däremot mycket begränsad och det förekommer markbrist överallt på landsbyggnaden, markerna har även drabbats av försaltningsskador och torka vilket försvårat odlingsprocessen. Sen har även folk flyttat in till städerna och sökt jobb där.
Vid jordbruken odlas mycket vete, majs, ris, grönsaker och frukt, dock är bomull den mest vinstdrivande och mest odlade exportvaran. Egyptens boskapsuppfödning har även ökat och fortsätter att växa trots att deras betesmarker är framställda på onaturlig väg. Egypten valde även under 80-talet att satsa på fiskeindustrin, det är en bra inkomstkälla och Nilen har gott om fisk. Man planerade även att odla fisk i dammar och kanaler. Men på senare tid har det inte gått speciellt bra för fiskeindustrin, man satsar mer på odlingsmarker samtidigt som det förekommer torka samt att fiskeindustrin inte ger den stora avkastning som man hade hoppats på.

Egypten har ett tropiskt ökenklimat, Egypten har två årstider, varav den ena är lite kallare än den andra. Det är oftast mycket varmt och torrt, speciellt under den varmare perioden. Men vid kusten i norr förekommer Medelhavsklimat så där är det kallare och det är vanligt förekommande att det regnar.

Egna erfarenheter
Jag personligen har aldrig varit i Egypten men jag har alltid hört att det är lätt att bli sjuk när man åker dit i och med att det är en annan bakteriekultur och smutsigt(detta kan jag inte riktigt säga att det är sant men det är vad jag hört). Det framkommer dock att man som turist bör vara försiktig med vad man stoppar i sig.

Slutsats
Egyptens klimat gör det möjligt att driva bra jordbruk så länge man har konstbevattningar. Fisket har även stora potentialer att utvecklas och bli en bra inkomstkälla. Egypterna anser att mat är livet och man ska äta god mat vilket de också gör, fattiga som rika. De rika har däremot råd att äta kött vilket de fattiga knappt har och därför är det vanligt att äta mycket linser och bönor. Egypten sägs även ha mycket bra och god frukt så även det är något man äter mycket av. I Egypten bor det väldigt många muslimer och därför är det svårt att få tag i fläskkött då det inte är något befolkningen äter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0