NAMIBIA

Namibia ligger vid Afrikas västkust och är ett väldigt stort land, dock utgör öken en tredjedel av hela landet yta. Och förutom detta är landet väldigt glesbefolkat.

 

Mat

Det går att säga att Namibias matkultur är inspirerad eller snarare påverkad från två olika håll.

 

1.      Då landet under kolonialtiden fick tysk prägel vilket avskräckte namibierna att utöva sin kokkonst som bestod av stora mängder av frukt, nötter, lök och jakt.

2.      Landets urinvånares matvanor som heter himba, herero och san.

 

På grund av tyskarna kan man på namibiska restauranger idag finna schnitzel och rikliga mängder av öl.

 

Typiska maträtter

Biltong – lufttorkat eller rökt kött

Chakalaka – kryddig grönsakssoppa

 

Klimat och miljö

Nederbörd är det bristvara på i Namibia, det regnar i snitt 100 mm/år vid kusten och in mot landet i det centrala höglandet kan det förekomma 600 mm/år. Vissa år regnar det inte alls, vilket ger konsekvenser för landets jordbruk och landet hamnar på så vis i matbrist. Annars infaller regnperioden under landets sommarperiod, november-april.

 

I de nordöstra delarna av Namibia finner vi landets dyrgripar, nämligen ädla träslag som bland annat teak.

 

Namibia hör till de länder i världen som har bland det rikaste fiskevattnet och här utvinns det bland annat makrill, ansjovis, kummel och sardiner. Ett fiskebestånd som ständigt övervakas efter att Namibia efter sin självstädighet införde en fiskezon på 200 sjömil, vilket motsvarar ca 360 km.

 

Trots att Namibias jordbruk endast står för 1 % av hela landets yta lever befolkningen mestadels på självhushållning. Det som då oftast odlas på deras marker är majs, hirs och durra (halvhögt gräs). Grönsaker är en bristvara, men förekommer ändå i liten skala uppe i norr, lika så bönor. Det är runt om platser som mellersta Namibia och kring Tsumeb, som har tillgång till självbevattningssystem som de kommersiella spannmålsproduktionerna tar plats.

 

Boskapsskötseln som landet livnär sig på bringar mjölkprodukter till befolkningen och under högtider eller fina tillställningar kan det hända att man slaktar en get eller ko. Och den största jordbruksproduktionen är kött samt karakul-fårskinn. Annars står potatis, hirs och majs för de vanligaste självhushållningsgrödorna.

 

Egna erfarenheter/åsikter

Den enda erfarenheten som jag har fått höra av vänner som rest runt i Afrika är att man inte ska lita på dricksvattnet, vilket även stämmer in på Namibia. Annars har jag inga som helst erfarenheter av landets matkultur, mer än att jag tycker att det utifrån vad jag kan avläsa känns som en väldigt enformig och fattig matkultur. Det är inte någon som jag skulle kunna tänka mig att starta upp en restaurang på här hemma i Sverige, då råvarorna är rätt så få och ganska så tradiga. Jag tror säkerligen att om landet hade haft mer regn, att även matresurserna skulle växa i takt med växtligheten och bilda en helt ny matkultur.

 

Slutsats

Förutom att tyskarna vart här och influerat namibierna att laga schnitzel, består kokkonsten av väldigt få råvaror som bland annat majs och hirs. Kött och grönsaker äts sällan mer än till fina tillställningar. Att Namibias matkultur är så tunn beror till största delen på att det regnar väldigt lite i landet och den nederbörd som väl uppkommer räcker inte långt, därav den 1 % jordbruk ytan och 33 % öken ytan som Namibia har lagt under sig.

 

Det var allt för mig! Nästa gång jag (Jasmine) publicerar ett land får ni reda på mer om vad Sri Lanka har att erbjuda världen.


Kommentarer
Postat av: Fröken Samira

För en köttälskare som mig hade Namibia (var där 2004) fantastiskt gott kött! Åt allt från Stuts och krokodil till antilop och zebra :)

2012-04-19 @ 18:05:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0