Nya Guinea (Papua Nya Guinea)

Nu är det dags för mig (Micaela) att presentera första landet från Oceanien:
(Papua Nya Guinea är en självständig stat i Nya Guinea, jag valde att ta med den för att den ger en bredare och bättre bild av landets matkultur)
Nya Guinea (Papua Nya Guinea)
Maten
Köket är väldigt varierande, man använder sig mycket av lokala råvaror alltså frukt och rotsaker. Men även fläskkött(gris men även höns är enda djuren Nya Guinea klarar av att driva boskap med) behövs oftast för en komplett måltid. Förr var köket väldigt basiskt och enkelt men på senare år har kryddor introducerats i köket och det är idag vanligt med kryddor från utlandet i maten. Man använder sig oftast av gammal och traditionell kokkonst, man tillagar gärna maten över öppen eld och inslaget i blad eller bambu, eller så använder man sig av lergrytor. Men på senare år har allt modernare köksredskap tagit plats(gasspis). Vad som menas med varierat kök är att de äter väldigt olika i regionerna i landet, maten delas till och med upp i tre grupper som beskriver hur de olika regionerna äter. De tre grupperna är: ätbara växter, kött och fisk samt basfödor. Vissa regioner blandar allt i grytor medan andra bara äter delar av grupperna. Frukt och nötter har man som tillbehör till maten och grönsaker förekommer väldigt sällan. Kokkonsten kan ses som svår för folk från utlandet men för Nya Guineas befolkning är detta inte klurigt alls. Det påstås att för bara drygt 25 år sen förekom kannibalism på Nya Guinea, men det är ingen där idag som äter människor.

Vanliga maträtter
Det var väldigt svårt att hitta maträtter som är från Nya Guineas kök, men en hittade jag i alla fall.
Mumu: är en rätt som består av fläskkött, ris, sötpotatis, grönsaker och kål.

Klimat och miljö
Nya Guinea är världens största ö och har ett fuktigt, tropiskt klimat men med stora temperaturskillnader. Uppe i bergen är det kyligt medan det i låglandet är betydligt varmare. Precis som Peru drabbas Nya Guinea av fenomenet El Niño som lämnar efter sig stor torka och översvämningar. Ändå verkar jordbruket fungera bra. Ungefär 70% av befolkningen driver små privata jordbruk, man odlar då mycket rotsaker(väldigt vanligt är sötpotatis), bananer, meloner och olika grönsaker. Det förekommer även mycket byteshandel mellan bönderna så det är inte ovanligt att man har en liten kaffe eller kakao odling för att vara lite mer attraktiv på marknaden. I Nya Guinea klarar man sig inte bara på sitt eget eller något av landets jordbruk, befolkningen ökar snabbt till skillnad från jordbruken där man använder sig av gamla redskap och har dåligt med pengar, landet importerar därför nu mer mat och speciellt då spannmål eftersom det är något som de inte kan odla inom landet då klimatet inte är rätt för det. Däremot är de väldigt bra klimat för att odla kaffe och utvinna palmolja som är två stora exportvaror.
Fiske har en väldigt stor betydelse för Nya Guinea, längst med kusterna fångar man mycket tonfisk och räkor, tonfisk på burk är en stor exportvara. Fisket är så bra att man kan försörja sig på det samt sälja vidare. Men människorna i landet har på senare år fiskat allt mindre och man har istället sålt fiskelicenser till utländska fiskebåtar så de kan fiska där, detta är en stor och bra inkomstkälla för landet.

Egna erfarenheter och åsikter
Jag kände inte till Nya Guinea speciellt bra alls innan jag började skriva om deras matkultur. Deras maträtter verkar spännande men enkla, kan inte minnas att jag ätit något från deras kök. Det är väldigt svårt att hitta specifika maträtter som skapas i Nya Guineas kök, man får mer en överblick om vad de brukar äta och hur de tillagar det.

Slutsats
Nya Guinea är ett land där jordbruk försörjer en stor del av befolkningen, det finns många småbönder och fiskare. Landet verkar vara lite underutvecklat och det kan tänkas bero på att ekonomin inte är på topp. Man använder mycket traditionella verktyg och metoder vid matlagning och jordbruk och det är unikt för just Nya Guinea att arbeta på deras egna vis vid matlagning. Matlagningskonsten har däremot utvecklats och man har t.ex. bättre ugnar. Landet är även beroende av importvaror och att sälja fiskelicenser till utländska fartyg. Köket är mycket inhemska varor i basen och regionala skillnader förekommer. Man delar även upp maten i tre grupper, och beroende på i vilken region man befinner sig i, så äter man där utefter. Man äter mycket lokala råvaror som rotsaker, fläskkött och frukt oavsett vart man bor. Man för gammal hederlig byteshandel på marknadsplatser för att utöka sitt skafferi och köpa sånt man själv inte kan odla.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0