NYA ZEELAND

Mat
Nya Zeeland är inte direkt känt för sin matkultur, man kan hitta mat från världens alla hörn. Lamm och nötkött äter de mycket av dock. Deras matkultur präglas till största del av brittiska maträtter och många uppger att Fish’n’chips är deras nationalrätt. Man kan också hitta traditionella brittiska pubar lite överallt på Nya Zeeland.
Landet är en storkonsument av kakor, man äter kakor efter nästan varje måltid och de har till och med speciella tepartyn bara för kakorna.

Vanliga maträtter
Pavlova – en kaka som består av en mjuk marängbaserad botten som toppas med vispgrädde och olika frukter och bär.
Fish & chips – (egentligen en brittisk maträtt) friterad fisk och pommes frites

Klimat och miljö
Nya Zeeland har ett milt tempererat havsklimat med små temperaturväxlingar och mycket nederbörd. Januari är den varmaste månaden på året medan juni är den kallaste. Cirka halva landytan används till boskapsuppfödning, som ger mejeri- och köttprodukter. Exporten av frukt har blivit viktig för landet, till exempel svarar de för en fjärdedel av världens produktion av kiwifrukten.

Egna erfarenheter/åsikter
Den enda jag vet om Nya Zeeland är att det kryllar av får där. Det finns cirka 57 miljoner får vilket blir ungefär 20 st per invånare i landet. Kor är inte heller ovanligt att hitta i landet. Så man kan ju förstå att de är en av de största aktörerna av mejeriprodukter.
Jag tycker det låter lite tråkigt att de verkar ha tagit efter Storbritannien så mycket, att det inte har så många egna maträtter.

Slutsats
På Nya Zeeland kan man hitta mat från hela världen, men vanligast är den brittiska maten. Då landet har väldigt många kor och får är de stora exportörer av mejeriprodukter. Kiwifrukterna vi köper här i Sverige är också oftast från Nya Zeeland.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0