Jämförelsen/sammanfattningen av kontinenterna

Hejhej!
Här kommer sammanfattningen av kontinenterna i stora generella drag.

I överlag påverkas alla länder av deras geografiska läge och klimat. Vilket genomsyrar de flestas matkultur och råvarutillgångar. Givetvis påverkas länderna av varandra och matkulturen ändras konstant, man finner inspiration i andra länder. Alla länder som till exempel tidigare varit brittiska kolonier har i överlag mycket mat som liknar eller är densamma som i det brittiska köket, exempelvis fish and chips i Nya Zeeland.

Landets ekonomi spelar även en stor roll, fattiga länder har tillexempel mer enkla maträtter och äter mycket som kan odlas inom landet medan de rikare länderna har lite bredare/lyxigare kost och matkultur. Detta framkommer riktigt väl i vissa matkulturer, exempelvis Namibias och Tanzania vars matkultur är riktigt fattig och inte har samma möjlighet som i-länder att krydda till den med influenser från andra länder då de inte ens har ekonomin att utveckla och expandera sitt jordbruk. Givetvis finns det ekonomiska skillnader inom landet vilket bidrar till att alla inte kan äta precis allt av den typiska matkulturen.

Pengar, sociala förhållanden och det geografiska läget spelar alltså en stor roll i varför matkulturen ser ut som den gör. Vilket vi även tror är grundpelarna för alla kontinenters matkultur. Viss mat lämpar sig för vissa klimat och pengar spelar stor roll i produktion och framställning av råvaror.

Anledningen till varför vi skrev om två länder var i Europa var att vi trodde vi skulle hinna minst två länder per kontinent men när vi sedan skrivit klart om Europa och sett vilken tid det tog så insåg vi att vi inte skulle hinna skriva om två länder per kontinent i och med att vi skulle skriva en sammanfattning och jämförelse samt en rätt tung projektrapport.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0